matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę nieoznaczoną
Rojek:
x
2
+6x−2
∫
(x−1)(x
2
+2x+2)
8 lut 21:54
Blee:
x
2
+ 6x − 2
x
2
+ 2x + 2 + 4x − 4
=
=
(x−1)(x
2
+2x+2)
(x−1)(x
2
+2x+2)
x
2
+ 2x + 2
4(x−1)
=
+
=
(x−1)(x
2
+2x+2)
(x−1)(x
2
+2x+2)
1
4
1
4
=
+
=
+
x−1
x
2
+2x+2
x−1
(x+1)
2
+ 1
dalej sobie poradzisz
8 lut 22:14
Rojek:
Dzięki wielkie, podobnie robiłem ale już teraz wiem gdzie się myliłem cały czas. Już dam radę.
8 lut 22:18