Równanie kwadratowe - liczby zespolone
Kacper: Cześć.
Mam mały problem z kolosem z algebry liniowej, a konkretnie liczb zespolonych.
Brakuje mi ciągle jednego zadania − rozwiązanie równania kwadratowego:
z2−4z+13=0
W tym przypadku, posiłkując się pewną stroną z trapezem w nazwie, delta wyszła mi:
−36, a pierwiastek z delty: √−36=±6i
Rozwiązania: z1=2−3i, z2=2+3i
Ktoś ma pomysł, co mogło tu być nie tak?
8 lut 20:35
Blee:
A jaka DOKŁADNIE była treść zadania

Bo rozwiązania równania dobrze wyznaczone
8 lut 20:40
Mila:
Dlaczego uważasz, że jest źle?
−36=36 i2=(6i)2=(−6i)2
8 lut 20:40
Leszek: Dobrze jest !
8 lut 20:41
Kacper: Nie mam zaliczonego zadania z kolokwium, więc szukam błędu.
Sam nie wiem o co chodzi wykładowcy.
Całość zadania: rozwiąż równanie w dziedzinie zespolonej.
8 lut 20:42
ABC:
albo się doczepił do zapisu √−36=±6i
a może nie pozwalał na użycie delty może chciał tym sposobem:
(z−2)2+32=0
8 lut 20:50
Blee:
To idziesz na konsultacje do niego i niech Ci odpowie 'co źle zrobiłeś'
8 lut 20:52
Leszek: Przeciez √ −36 = √36*√−1 = 6i
8 lut 20:52
Mila:
Może chodzi o jakiś błędny zapis,
zobacz w notatkach z ćwiczeń jak wyglądało rozwiązanie podobnego zadania.
8 lut 20:52
Kacper: Dzięki za pomoc! Wydaje mi się, że konsultacje będą nieuniknione. Dzięki raz jeszcze wszystkim!
8 lut 20:55