Obliczyć granicę
Paula:
Znajdzie się może dobra duszyczka, żeby wytłumaczyć krok po kroku?
Oblicz granicę:
lim (1+sin 1n)n
n→∞
8 lut 19:19
8 lut 19:51
x: @topkek
(1+coś)n
daje zazwyczaj coś z "e"
8 lut 19:52
Leszek: po zlogarytmowaniu : lim e
n ln ( 1 + sin(1/n)) = ...
| | 1+ sin(1/n) | |
lim |
| = ...[ regula de L ' Hospitala ][= 1 |
| | 1/n | |
Czyli lim ( .. )= e
8 lut 19:55
Leszek: | | ln( 1 + sin(1/n)) | |
Sorry , w liczniku powinno byc : lim |
| |
| | 1/n | |
Lub dla n→
∞ , sin (1/n) ≈ 1/n
Czyli lim ( 1 + sin (1/n))
n ≈ lim (1 + 1/n)
n = e , dla n→
∞
8 lut 20:31
Blee:
więc tak Paula
Metoda 'krótsza'
| | sinx | |
zauważ, ze limx−>0 |
| = 1 |
| | x | |
więc:
| | sin(1/n) | | 1 | | sinx | |
limn −> +∞ |
| = //x = |
| ; wtedy x−>0 // = limx−>0 |
| = 1 |
| | 1/n | | n | | x | |
| | 1 | | 1 | |
co to oznacza ... a to, że limn−>+∞ sin |
| = limn−>+∞ |
| |
| | n | | n | |
więc (to oczywiście jest obwarowane paroma definicjami):
| | 1 | |
limn −> +∞ (1 + sin(1/n))n = limn −> +∞ (1 + |
| )n = e1 <−−− granica Eulera |
| | n | |
8 lut 20:34
Blee:
metoda "dłuższa"
lim
n −> +∞ (1 + sin(1/n))
n = lim
n −> +∞ e
ln( (1 + sin(1/n)n) =
= lim
n −> +∞ e
n* ln(1 + sin(1/n)) = e
limn −> +∞ n* ln(1 + sin(1/n))
policzmy więc lim
n −> +∞ n* ln(1 + sin(1/n))
| | ln(1 + sin(1/n)) | | 0 | |
limn −> +∞ n* ln(1 + sin(1/n)) = limn −> +∞ |
| = [ |
| ] H = |
| | 1/n | | 0 | |
| | | cos(1/n) | |
| | | 1 + sin(1/n)*( (−1)/(n2) ) | |
| |
= limn −> +∞ |
| = |
| | | |
| | cos(1/n) | | 1 | |
= limn −> +∞ |
| = |
| = 1 |
| | 1 + sin(1/n) | | 1 + 0 | |
więc e
limn −> +∞ n* ln(1 + sin(1/n)) = e
1 = e
8 lut 20:38
Paula: Bardzo bardzo dziękuję ^^
8 lut 21:10
Paula: Przepraszam mój bład musi być bez użycia reguły de L ' Hospitala
8 lut 21:11
ABC:
można rozpisać językiem epsilonów ten fakt że sin(1/n) zachowuje się asymptotycznie jak 1/n
i skorzystać z granicy podstawowej
8 lut 21:23