funkcje
mat:
| | π | | π | |
Dowiesc, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y ∊(− |
| , |
| ) zachodzi nierownosc |
| | 2 | | 2 | |
|tgx−tgy|≥|x−y|.
Czy mozna skorzystac z twierdzenia Lagrange'a o wartosci sredniej?
8 lut 18:35
ABC:
tak, można
8 lut 19:16
mat:
Dla x=y nierownosc jest oczywista.
Dla x≠y z tw. Lagrange'a o wartosci sredniej wynika rownosc |f(x)−f(y)|=|f'(c)|*|x−y|, gdzie
c lezy miedzy x i y.
| | π | | π | |
Wykazemy, ze dla dowolnej liczby x ∊ (− |
| , |
| ) zachodzi nierownosc |f'(x)|≤1. |
| | 2 | | 2 | |
Mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|f'(x)|=| |
| |= |
| ≤ |
| =1. |
| | cos2x | | cos2x | | 1 | |
Dobrze?
8 lut 19:47
ABC:
myślałem że wykorzystasz postać pochodnej 1+tg2x tam ładnie to widać
poza tym nie w tą stronę szacowanie, źle
8 lut 19:56
mat:
Najpierw moze dla tej pochodnej.
| | π | | π | |
Wykazemy, ze dla dowolnej liczby x ∊ (− |
| , |
| ) zachodzi nierownosc |f'(x)|≥1. |
| | 2 | | 2 | |
Mamy
| | 1 | | 1 | |
|f'(x)|=| |
| |= |
| , co jest rowne 1 dla x=0 |
| | cos2x | | cos2x | |
Dla x≠0 mamy dalej:
8 lut 20:03
ABC:
się uparłeś na tego cosinusa jak z tangensa masz jeden plus kwadrat , więc na pewno większa
równa jeden
8 lut 20:23