Granica z parametrem
Krzysiek: | | (k2−4)n2+5 | |
Ile równy jest parametr k? lim |
| = 8 |
| | (k−2)n2+4n−2 | |
8 lut 17:36
Jerzy:
k + 2 = 8 ⇔ k = 6
8 lut 17:42
Krzysiek: jak?
8 lut 18:11
Jerzy:
Najpierw podziel licznik i mianownik przez (k − 2), a potem przez n2
8 lut 18:13
Krzysiek: | | k+7 | |
czyli jest lim |
| =8? |
| | 4n−2 | |
8 lut 18:29
Szkolniak: jeśli stopień wielomianu w liczniku równy jest stopniowi wielomianu w mianowniku, to taka
granica równa jest ilorazowi współczynników stojących przy właśnie tych najwyższych potęgach −
na przykładzie:
| | (k+2)(k−2) | |
|
| =8 ⇔ k+2=8 ⇔ k=6 |
| | k−2 | |
8 lut 18:38
Krzysiek: Dzięki za wytłumaczenie.
8 lut 18:39