Modulo egzamin
Help: 2435 mod 13 = ?
8 lut 17:35
ABC:
24≡−2 mod 13
246≡(−2)6≡−1 mod 13
2412≡1 mod 13 dokończ
8 lut 17:54
otto: Nie kumam.
Proszę o opis.
8 lut 19:44
Pytający:
24 = 2 * 13 − 2
(−2)6 = 64 = 5 * 13 − 1
(−1)2 = 1
8 lut 19:56
otto: Dziękuję

Ale czy reszta nie powinna być liczbą dodatnią?
8 lut 20:06
ABC:
zależy od umowy ale przeważnie nie
8 lut 20:21
Adamm:
Reszta jest zawsze nieujemna.
8 lut 21:06
otto: Zgadzam się z Adamm
Jak zatem powinno wyglądać rozwiązanie?
9 lut 13:05
etna: Ja też chętnie zobaczę rozwiązanie
9 lut 14:25
Pytający:
2435 ≡13 (−2)35 = ((−2)7)5 = (−128)5 ≡13 25 = 32 ≡13 6
9 lut 15:32
etna: Czy liczba −2 to reszta? Pytam, bo jest ujemna i nadal nie rozumiem. Proszę o wyjaśnienie.
9 lut 20:24
Pytający:
24
35 ≡
13 (−2)
35
oznacza, że reszta z dzielenia 24
35 przez 13 jest równa reszcie z dzielenia (−2)
35 przez
13.
A skąd taki wniosek?
24 = 1 * 13 + 11,
−2 = −1 * 13 + 11,
czyli reszta z dzielenia przez 13 odpowiednio 24 i −2 jest taka sama (równa 11), więc obie
liczby podniesione do tej samej potęgi również dadzą taką samą resztę z dzielenia przez 13 (bo
jeśli a ≡
n b, to a
k ≡
n b
k).
https://en.wikipedia.org/wiki/Modular_arithmetic#Properties
10 lut 00:43
etna: Bardzo dziękuję!
10 lut 13:25