matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W kulę wpisano walec
nati11:
W kulę o promieniu R wpisano walec,którego wysokość H=R. Oblicz stosunek objętości kuli do objętości walca.
8 lut 16:05
a7:
R
√
3
r=
2
V
KULI
=4/3πR
3
V
WALCA
=πr
2
R
V
KULI
16
=
V
WALCA
9
8 lut 16:31