Wielomian dzieli się bez reszty...
ejun: Wielomian W(x)=x13+3x+a dzieli się bez reszty przez dwumian x+1, gdy a jest równe:
Jak to obliczyć? Od czego zacząć?
8 lut 12:36
student: To nie jest wielomian
8 lut 12:48
ejun: W(x)=x
13+3x+a
tak powinno być
8 lut 13:03
Jerzy:
W(−1) = 0
8 lut 13:42
ejun: Czyli W(−1)= −1−3+a=0 −−> a=4
Tak?
8 lut 16:42
Szkolniak: | | 2 | | 2 | |
W(−1)=0 ⇔ a− |
| =0 ⇔ a= |
| |
| | 3 | | 3 | |
8 lut 16:49
8 lut 17:09
ejun: | | 1 | |
Nie ma takiej odpowiedzi jak |
| |
| | 3 | |
A) −4 B) 0 C)2 D) 4
8 lut 17:09
8 lut 17:10
ejun: Ale nadal, nie ma takiej odpowiedzi.
Napisałem wyżej że to nie powinno być 3x lecz 3x.
8 lut 17:15
Szkolniak: w takim razie a=4
8 lut 17:22