matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy ...
nalina :
1
1
Jeśli a+
= 6, to a
2
+
jest równe:
a
a
2
A. 36 B. 34 C. 12 D. 30
24 lut 16:42
Klara:
odp: B) (a +
1
a
)
2
= 36
1
a
2
+2 +
= 36
a
2
1
a
2
+
= 36−2=34
a
2
24 lut 16:45