zadanie tryg
janek: Jak cos takiego rozwiązać 4 niewiadome a 2 równania...
Równania połączone spójnikiem i
sin(x)=√6/3 sin(y)
cos(x)=√2cos(y)
Proszę o pomoc!
8 lut 00:50
Blee:
a gdzie te CZTERY niewiadome? Bo ja widzę jedynie x i y
8 lut 01:31
Blee:
| ⎧ | sinx = √6/3 * siny | |
| ⎩ | cosx = √2cosy |
|
⇒
| ⎧ | sin2x = 6/9 * sin2y | |
| ⎩ | cos2x = 2cos2y |
|
czyli:
a z jedynki trygonometrycznej mamy:
sin
2y + cos
2y = 1
stąd:
| 1 | | π | |
| sin2y = cos2y −> tgy = ±√3 −> y = ± |
| + kπ |
| 3 | | 3 | |
więc siny = ...

więc cos y = ....

wyznacz więc sinx i cosx (a tak naprawdę to x)
8 lut 01:37
Janek : ale po co mam liczyć tangens jak moge Zamienic cos2y na 1−sin2y i wyliczyć sobie siny i potem
podstawić
9 lut 15:53
Janek : jak wygląda droga która zaproponowałeś?
9 lut 15:53
Janek : cosx=±√2/2
sinx=±√2/2
siny=±√3/2
cosy=±1/2
9 lut 16:01