Planimetria
abc:

Do przyprostokatnych trojkata ABE dorysowano kwadraty (patrz rysunek).
Nastepnie poprowadzono odcinek DE i w miejscu przeciecia tego odcinka
z odcinkiem AB oznaczono punkt N. Analogicznie punkt M oznacza
przeciecie sie odcinka AF z odcinkiem BE.
Udowodnij, ze |BN| = |BM|
Na poczatku planowalem narysowac te sytuacje w ukladzie wspolrzednych
i wyznanczyc wszystkie punkty i proste itd
ale wyglada na duzo roboty
czy jest jakis inny sposob?
Blee:
z podobieństwa trójkątów (albo jak wolisz to tw. Talesa)
|BN| | | |BE| | | |BE| * |CD| | | |BE| * |CD| | |
| = |
| −> |BN| = |
| = |
| |
|CD| | | |CE| | | |CE| | | |BC| + |BE| | |
oraz
|BM| | | |AB| | | |AB| * |GF| | |
| = |
| −> |BM| = |
| |
|GF| | | |AG| | | |AB| + |BG| | |
I teraz zauważ, że:
|AB| = |BC| = |CD| = (oznaczmy to jako) a
|BE| = |BG| = |GF| = (oznaczmy to jako) b
więc mamy:
c.n.w.