prawdopodobieństwo
Dominik: O pewnych nowopowstałych firmach A i B wiemy, że prawdopodobieństwo ich bankructwa w ciągu
najbliższych 5 lat wynoszą odpowiednio 0,15 i 0,2. Prawdopodobieństwa bankructwa tych firm w
ciągu kolejnych 5 lat (tj. w latach 2025 – 2029) szacuje się na poziomie odpowiednio 0,1 i
0,3. Wiadomo również, że zdarzenia bankructw każdej tych firm są od siebie niezależne.
Załóżmy, że kondycja finansowa obu firm w dowolnym roku analizy nie zależy od ich kondycji
finansowej z lat ubiegłych. Oblicz prawdopodobieństwo zajścia każdego zdarzenia.
A. Firma A ogłosi bankructwo między 5 a 10 rokiem swojej działalności.
B. Firma B ogłosi bankructwo między 5 a 10 rokiem swojej działalności.
C. W ciągu najbliższych 5 lat bankructwo ogłosi firma A lub firma B.
D. Firma A nie zbankrutuje w ciągu najbliższych 10 lat.
E. Zakładając, że firmy przetrwają na rynku przez najbliższe 5 lat, dojdzie
do bankructwa przynajmniej jednej z tych firm w ciągu kolejnych 5 lat.
7 lut 22:00
Dominik:
10 lut 23:51
Blee:
Trochę dziwne zadanie. Ponieważ ja treść zadania odczytuję w taki sposób, że jest to (zbyt)
banalne zadanie.
P(A) = 0.1
P(B) = 0.3
P(C) = 0.15 + 0.2 − 0.15*0.2 = ...
P(D) = 1 − 0.15 − 0.1 = ...
P(E) = 0.1 + 0.3 − 0.1*0.3 = ...
Ponieważ:
1) W treści są podane prawdopodobieństwa bankructwa w danym okresie czasu (a nie że firma A ma
każdorazowo szansę na zbankrutowanie równą XX).
2) W treści zadania podane jest, że szacuje się że firma zbankrutuje w okresie 5−10 lat z takim
prawdopodobieństwem −−− co oznacza, że ta wartość już w sobie zawiera warunek, że firma
przetrwa pierwsze 5 lat.
Jednak, spodziewam się, że autorowi zadania chodziło o coś z goła innego (tak by konieczne były
jakiekolwiek obliczenia), czyli:
Firmy A i B mają bankrutują w danym roku z prawdopodobieństwem (odpowiednio) 0.15 i 0.2 w
przeciągu 5 pięciu lat, a następnie 0.1 i 0.3 w ciągu kolejnych 5 lat.
To z kolei oznacza, że prawdopodobieństwo że firma A zbankrutuje (powiedzmy) w 3 roku wyliczane
będzie następująco:
P(firma A3) = (1−0.15)*(1−0.15)*0.15 czyli przetrwała pierwsze dwa lata, później
zbankrutowała.
11 lut 10:04
11 lut 12:47
Blee:
ite ... to jest dla podstawówki? Czy dla szkoły średniej?
11 lut 13:13
ite: Dla tych, którzy w przyszłości chcieliby zajmować się analizami społeczno−gospodarczymi.
A obecnie są uczniami szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych.
11 lut 14:19
ite: Zapewne chodzi o tych, którzy już za jakiś czas chcieliby się zajmować nasza gospodarką,
niepotrzebnie się niepokoisz.
11 lut 14:34