ekstrema
mat:
Wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x,y,z)=xy+yz+zx na kuli
{(x,y,z) : x2+y2+z2 =1}.
7 lut 21:41
jc:
xy+yz+zx=[(x+y+z)2−1]/2
Dla x=1, y=−1, z=0 mamy −1/2 i mniej nie uzyskamy.
Dla x=y=z=1/√3, mamy 1 i znów, więcej nie uzyskamy.
7 lut 21:50
ABC:
(1,−1,0) nie leży na sferze, którą autor wątku nazwał kulą
7 lut 22:00
jc: No, to weźmy (1/√2, −1/√2,0). Też otrzymamy −1/2.
7 lut 22:11
mat:
Miala byc sfera.
Czyli skoro punkt (1,−1,0) nie lezy na sferze to nie bierzemy go pod uwage i zatem funkcja nie
ma najmniejszej wartosci ?
7 lut 22:12
mat:
A jak wyznaczyc wszystkie punkty gdzie jest najmniejsza wartosc?
7 lut 22:17
jc: Część wspólna sfery x2+y2+z2=1 i płaszczyzny x+y+z=0.
7 lut 22:45
mat:
2. Wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x,y,z)=xy+yz+zx na zbiorze
{(x,y,z): x,y,z∊(0,+∞) ∧ x+y+z=7 ∧ xyz=9}.
Podobne do poprzedniego, ale jak sobie poradzic z tymi warunkami?
7 lut 22:46
jc: x+y+z=7
xyz=9
np. (1,3,3) spełnia układ równań.
7 lut 23:16
mat:
Ok. A istnieje jakis sposob, zeby wszystkie wyznaczyc?
7 lut 23:20
jc: Badaj funkcję
f=x(7−x)+9/x
7 lut 23:22
jc: Coś jest źle.
7 lut 23:25
mat:
Z takimi wspolrzednymi beda 3 punkty:
(1,3,3); (3,3,1); (3,1,3).
7 lut 23:35
jc: ≤4yz ≤ (y+z)2
36/x ≤ (7−x)2
36 ≤ x(7−x)2
x∊[1,4]
minimum f? x=3/2, maksimum x=3
maximum = 15 osiągane dla (1,3,3), (3,1,3), (3,3,1),
minimum = 57/4 osiągane dla (4, 3/2, 3/2), ...
Ale dowodu nie mam (poza wykresem)
7 lut 23:35