Dowodzenie geometria
Adam: Punkty D i E leżą odpowiednio wewnątrz boków BC i AC trójkąta ABC. Punkt F jest punktem
przecięcia dwusiecznych kątów CAD i CBE. Udowodnij, że kąt AEB + kąt ADB = 2 * kąt AFB.
Głównie prosiłbym o zrobienie rysunku jak to ma wyglądać
7 lut 20:33
Leszek: Co oznacza " wewnatrz boku " ja znam okreslenie punkt E lezy na boku AC
7 lut 20:36
Mila:

Masz wykazać, że:
e+δ=2f
7 lut 20:55
a@b:

w Δ ABF : x= 180
o−(w+u+α+β)
w ΔABD : y= 180
o−(w+u+2β)
w ΔABE : z=180
o−(w+u+2α)
to x+z =2*[180
o−(w+u+α+β)] = 2*x
c.n.w
8 lut 01:07
Mila:
z+y=2*[180o−(w+u+α+β)] = 2*x
9 lut 16:33