Oblicz
Daniel: Zadanie z liczb zespolonych na studiach.
z2 = (−1−√3)4/(1−i) <− zapisane jako ułamek
Polecenie : oblicz.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie.
7 lut 20:12
jc: Co trzeba obliczyć?
7 lut 20:14
Daniel: *Rozwiązać równanie
7 lut 20:16
jc: z2=(1+√3)4 (1+i)/2
Problemem jest to 1+i.
Chcesz w postaci algebraicznej? to licz po kolei.
u=x+iy, u2=x2−y2 − 2xyi=1+i, x2−y2=1, 2xy=1
dodatkowo x2+y2=√2 (porównanie modułów),
x2=(√2+1)/2, y2=(√2−1)/2
u=±√(√2+1)/2 + i √(√2−1)/2), tu ważne, że xy>0 (wybór znaków)
z= u(1+√3)2/√2
7 lut 20:27
Daniel: A w postaci trygonometrycznej jakby to wyglądało?
7 lut 20:39
Mila:
(−1−√3i ) czy (−1−√3) ma być ?
7 lut 21:03
jc: Za rozwiązanie zmienionego zadania najwyżej jeden punkt.
7 lut 21:21
Daniel: (−1−√3) ma być
7 lut 21:37
jc: Dziwne...
7 lut 21:51
Mila:
Bez sensu chyba?
(−1−
√3)
4=(4+2
√3)
2
| | 4√2 | | | | | |
zk=(4+2√3)* |
| *(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1} |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | 4√2 | | π | | π | |
z0=(4+2√3)* |
| *(cos |
| +i sin |
| )) |
| | √2 | | 8 | | 8 | |
| | 4√2 | | √2+√2 | | √2−√2 | |
z0=(4+2√3)* |
| *( |
| + |
| ) |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | 4√2 | | 9π | | 9π | |
z1=(4+2√3)* |
| *(cos |
| +i sin |
| )) |
| | √2 | | 8 | | 8 | |
| | 4√2 | | √2+√2 | | √2−√2 | |
z1=(4+2√3)* |
| *(− |
| − |
| ) |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
7 lut 23:07
Mila:
zapomniałam o i
| | √2+√2 | | √2+√2 | |
z0= ... *( |
| + |
| *i) |
| | 2 | | 2 | |
| | √2+√2 | | √2+√2 | |
z1=... *(− |
| − |
| *i) |
| | 2 | | 2 | |
po sinusach tez dopisz (
i)
7 lut 23:12