Symbol nieoznaczony
jopik: Uzasadnij że oo−oo jest symbolem nieoznaczonym
Moze być takie coś?
lim x−>oo x2−x=[oo−oo]=lim x−>oo x2(1−1/x)=oo
lim x−>oo x3−x=[oo−oo]=lim x−>oo x3(1−1/x2)=oo
Czy jednak musi wyjść jakiś konkretniejszy wynik
7 lut 18:42
Jerzy:
A skąd masz takie zadanie ?
7 lut 18:44
jopik: Ze studiów, było rok temu na egzaminie i może być takie samo w tym roku. Na ćwiczeniach też
takie robiliśmy tyle że z symbolem [oo*0]
7 lut 18:49
Jerzy:
I jak to uzasadnialiście na ćwiczeniach ?
7 lut 19:01
jopik: an= 1/n
bn=n
lim n−>oo anbn=lim n−>oo 1/n*n=1
an= 1/n
bn=2n
lim n−>oo 1/n*2n=2
7 lut 19:06
Leszek: Moze wyjsc konkretny wynik np.
lim ( √x2 +x − x ) = [ ∞ − ∞ ] = √2/2 , dla x → ∞
7 lut 19:11
Leszek: Sorry , pomylka lim = 1/2
7 lut 19:12
Jerzy:
Symbole nieoznaczone to wyrażenia algebraiczne, które nie mają sensu liczbowego,więc jak można
je uzasadniać ? Słyszałeś coś o aksjomatach w geometrii ? Jak byś uzasadnił,że przez dwa
punkty przechodzi tylko jedna prosta,do której te punkty należą ?
7 lut 19:13
jopik: Nasz doktorek kochany daje takie głupie zdania że sami widzicie, nie mają sensu rachunkowego
praktycznie, interesuje go tylko zapis.
Czytaj zamiast normalnie robić pochodne to mamy podawać algorytm, tak samo z przekształcaniem
funkcji. No nic, dzięki za pomoc
7 lut 19:20
Blee:
Bo Wasz ukochany doktorek chce przekazać Wam wiedzę (i ją sprawdzić) czy rozumiecie PODSTAWY
danego zagadnienia, a nie tylko bezmyślnie robicie przykłady
7 lut 19:26
jopik: Oj nie chce przekazać wiedzy bo zadania które są na egzaminie pierwszy raz w życiu widzę i nie
mogę nic znaleźć na internecie jak się za nie zabrać.
Na wszystkich wykładach i ćwiczeniach byłem więc no
7 lut 19:32
Mila:
Jeśli te zestawy egzaminacyjne są w internecie to daj linka, zobaczymy
7 lut 19:50
Leszek: Podane przyklady ( godz.18.42) sa na myslenie logiczne , szacowanie i wyciaganie wnioskow,
Tak jak napisal kolega Blee .
Np: lim ( ln(x) − x) = .........dla x →∞
7 lut 20:15
jc: Nawet nie wiecie, jak dużo studentów dostaje dwóje przez te nieszczęsne symbole.
Do tego często granice niewłaściwe poznają się niemal równocześnie z granicami
(i co z tego, że formalna definicja jest podobna).
7 lut 20:19
Jerzy:
A na czym ma polegać logiczne myślenie o 18:42 ?
7 lut 20:22
Leszek: Polega na uzasadnieniu ,ze lim ( x2 − x) jest symbolem typu [ ∞ − ∞ ] dla x → ∞
7 lut 20:25
Jerzy:
Aha ...... to do tego trzeba być studentem i dostać takie zadanie na egzaminie ?
7 lut 20:30
ABC:
jopik musisz podać kilka różnych możliwych wyników granic aby udowodnić nieoznaczoność symbolu
rozważ na przykład x−x, x2−x, x−x2
7 lut 20:33