Mila:
𝑥 + 𝑦 + 𝑝𝑧 = 1
2𝑥 + 𝑦 + 𝑧 = 𝑝
𝑝𝑥 + 𝑦 − 5𝑧 = 𝑝
2
Wyznacznik macierzy :
1 1 p
2 1 1
p 1 −5
======
W=−p
2+3p+4
1) −p
2+3p+4≠0
p≠−1 i p≠4 jedno rozwiązanie
W=−(x+1)*(p−4)
2) W
x:
1 1 p
p 1 1
p
2 1 −5
W
x=−p
3+2p
2+5p−6
W
y:
1 1 p
2 p 1
p p
2 −5
W
y=p
3−p
2−4p+10
W
z:
1 1 1
2 1 p
p 1 p
2
W
z=2−2p
W
z=−2*(p−1)
=============
| | −p3+2p2+5p−6 | |
x= |
| |
| | −(x+1)*(p−4) | |
| | p3−p2−4p+10 | |
y= |
| |
| | −(x+1)*(p−4) | |
Teraz podstawiaj kolejno :
p=−1
| | 1−1−5−6 | | −11 | |
x= |
| = |
| sprzeczność , brak rozwiązań |
| | 0 | | 0 | |
p=4
| | 8 | |
x= |
| sprzeczność , brak rozwiązań |
| | 0 | |
odp.
dla p=−1 lub p=4 − układ sprzeczny, brak rozwiązań
dla p∊R\{−1,4} − układ ma dokładnie jedno rozwiązanie