oblicz objętość ostrosłupa
Basia : w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz boczna wynosi 8 ,a krawedz podstawy jest od nie
2 razyj krotsza .
oblicz objętość ostrosłupa , pole powierzchni całkowitej , miarę kąta nachylenia ściany bocznej
do płaszczyzny podstawy .
Bardzo liczę , że ktoś mi to wytłumacz , będę niezmiernie wdzięczna
7 lut 15:08
Jerzy:
I z czym masz problem ?
7 lut 16:08
Maciess:
7 lut 16:09
Basia : Jerzy nie rozumiem tego , więc to jest największy problem
7 lut 16:12
Maciess: Rysunek powinien pomóc, napisz z czym konkretnie masz problem.
7 lut 16:13
Maciess: Dostrzegasz jakies trójkąty prostokątne? Albo odcinki, które można wyliczyć "od ręki"...
7 lut 16:14
Basia : Maciess , a mógłbyś wytłumaczyć , jak mam oblicz to co jest podane , bo naprawdę tego nie
rozumiem
7 lut 16:14
Basia : Problem mam ze wszystkim , co jest związane z tym
7 lut 16:15
Jerzy:
Zauważ,że odcinek SC jest połową przekatnej podstawy ( oblicz )
| | 1 | |
Teraz z tw. Pitagorasa obliczysz H = SS'. Mając wysokość obliczysz objętość: V = |
| Pp*H. |
| | 3 | |
7 lut 16:15
Basia : Połowa przekątnej będzie 2 ?
7 lut 16:20
Jerzy:
Jaki jest wzór na przekatną kwadratu ?
7 lut 16:21
Basia : d= a pierwiastek z 2
7 lut 16:22
Jerzy:
Czyli: d = 4√2 , a połowa to 2√2. Teraz oblicz H.
7 lut 16:25
Basia : H = 2 pierwiastek z 6 ?
7 lut 16:29
Jerzy:
Pokaż, jak to liczysz.
7 lut 16:31
Basia : Wzoruję się na podobnych zadaniach , jakie robiliśmy w klasie , tyle , że jak już wcześniej
wspomniałam
nie zrozumiałam tego tematu i nadal nie rozumiem
7 lut 16:34
Jerzy:
A twierdzenie Pitagorasa znasz i rozumiesz ?
7 lut 16:35
Basia : Tak
7 lut 16:39
Jerzy:
No liczysz wysokość H z trójkąta SS'C ( oczywiście H = SS')
7 lut 16:44