Rzut pionowy
Paweł: Jak wyznaczyć zależność położenia, prędkości i przyspieszenia od czasu, gdy mamy ruch pod
wpływem tylko siły grawitacji a warunki początkowe to: r=[0,h], v=[0, v0]?
Wiem że jest forum od fizyki, ale tutaj szybciej pewnie dostanę odpowiedź.
7 lut 14:48
jc: m r'' = (0, −gm) ?
Masz więc układ równań dla r=(x,y):
m x'' = 0
m y'' = −gm
z warunkami początkowymi: x0=0, y0=h, x0' = 0, y0'=v0.
x''=0
x'=C, ale C=0 bo x0=0
x=x0 = 0
y''=−g
y' = −gt + C, ale y0'=v0, więc c=v0
y' = −gt + v0
y = −gt2/2 + v0t + C, ale y0=h, więc C=h
y= −gt2/2 + v0t+ h
r=(0, −gt2/2 + v0t+ h)
7 lut 15:08
Paweł: Już trochę jaśniej jest, dzięki. Sposobem z moich zajęć wyglądałoby to tak:
∫dvy = −g∫dt
Tylko jakie granice całkowania muszą być po lewej stronie? Na dole v0, a na górze vy (t)?
I później:
∫dy = −g∫tdt
Z granicami h do y(t)? Po prawej granice od 0 do t.
7 lut 15:22
jc: Na dole zero, na górze t, ale powinieneś użyć innego symbolu pod całką.
du zamiast dt (lub coś innego).
7 lut 15:30
Leszek: W fizyce uzywa sie symboli jakie uzyl Pawel !
dy/dt = −gt ⇒ dy = − gt dt ⇒ ∫ dy = −g ∫ t dt ⇒ y = −gt2/2 + C , C wyznaczamy z warunkow
poczatkowych
7 lut 17:46