układ równań z dwoma parametrami
zakręcona: Rozwiąż układ równań i przeprowadź dyskusję istnienia rozwiązań
ze względu na parametry a, m.
| ⎧ | (a−3)x−4y=m | |
| ⎩ | −9x+(a+2)y=9 |
|
7 lut 14:41
Blee:
Wyznacznik:
| | | |
| | | = (a−3)(a+2) − 36 = a2 − a −42 = (a−7)(a+6) |
| | |
czyli dla a ≠ 7 oraz a ≠ −6 mamy dokładnie jedno rozwiązanie (układ oznaczony)
patrzymy co się dzieje gdy:
a = 7
| ⎧ | 4x − 4y = 7 | |
| ⎩ | −9x + 9y = 9 |
|
⇔
⇔
⇔
Układ sprzeczny
patrzymy co się dzieje gdy:
a = −6
| ⎧ | −9 − 4y = −6 | |
| ⎩ | −9x −4y = 9 |
|
już po napisaniu tego winnaś zauważyć, że układ sprzeczny będzie
7 lut 14:49
zakręcona: dlaczego za parametr m wstawiamy wartość parametru a?
7 lut 21:11
ABC:
Bo się Blee rozpędził za bardzo
7 lut 21:36
zakręcona: Tak własnie myslalam. W takim razie co z tym drugim parametrem? Wyszło mi, ze przy a=−6 i m=9
jest nieskonczenie wiele
7 lut 21:39
7 lut 21:43