Granica ciągu
Sloik: Czy poprawnie rozwiązałem to zadanie z granicy ciągów? Czy mój sposób jest właściwy? Jeśli nie
to czy mógłbym prosić o prawidłowe rozwiązanie.
| | 2n+1 − 3n+2 | |
an = |
| |
| | 3*2n + 3n+1 | |
| | | | 2 | | 2 | | 9 | | 3 | | ( |
| )*( |
| )n − ( |
| )*( |
| )n | | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
lim = |
| |
| | | | 3 | | 2 | | 3 | | ( |
| )*( |
| )n + ( |
| )*3/3n | | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
| | 3 | |
(3/3n oznacza ( |
| )n − coś nie działało i musiałem zapisać to w takiej formie, inaczej |
| | 3 | |
cały ułamek mi się psuł)
7 lut 10:50
janek191:
− 1
7 lut 10:57
Jerzy:
Niestety nie. Wyłacz w liczniku i mianowniku 3n przed nawias.
7 lut 10:57
janek191:
Ciąg jest pewnie źle przepisany ?
7 lut 10:59
janek191:
Czy
| | 2n+1 − 3n+2 | |
an = |
| ? |
| | 3*2n + 3n+1 | |
7 lut 11:01
Sloik: Sorry rzeczywiście źle przepisałem, powinno być tak jak janek191 napisał o 11.01
7 lut 11:03
Jerzy:
Po podzieleniu licznika i mianownika przez 3
n dostajesz:
| | 2*0 − 2 | | −2 | |
lim = |
| = |
| |
| | 3*0 + 3 | | 3 | |
7 lut 11:06
janek191:
Dlatego
| | 2*2n − 9*3n | |
an = |
| = po podzieleniu licznika i mianownika przez 3n |
| | 3*2n + 3*3n | |
więc
| | 0 − 9 | |
lim an = |
| = − 3 |
| | 0 + 3 | |
n→
∞
7 lut 11:08
Sloik: Oo dzięki wielkie Janek teraz wszystko się zgadza
7 lut 11:11
Jerzy:
Rozwiązanie janka191 jest poprawne, ja się pomyliłem w liczniku.
7 lut 11:14