stereometria
salamandra:

Oblicz długość krawędzi sześcianu jeśli pole przekroju sześcianu płaszczyzną prostopadłą do
podstawy i przechodzaca przez srodki sasiednich krawedzi podstaw szescianu jest rowne 18
√2
To jest ta płaszczyzna?
6 lut 21:34
salamandra:

To pole przekroju to jest pole ΔMDN?
6 lut 21:45
Mila:
6 lut 21:46
Mila:
KL||AC, KL odcinek łączący środki boków ΔACD.
|KL|=?
6 lut 21:48
6 lut 22:02
Mila:
Zgoda, ale powinieneś zapamiętać:
Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku
i równy jego połowie.
6 lut 22:13
salamandra: | | 1 | |
Czyli skoro P= 18√2 i P= |
| a√2*a |
| | 2 | |
36= a
2
a=6?
nawiasem− ta zaleznosc ma zastosowanie do dowolnego trójkąta?
6 lut 22:24
Szkolniak: zawsze możesz porównać ze sobą dwa wzory na pole danej figury
6 lut 22:34
Mila:
22:13 W każdym trójkącie.
6 lut 22:38
salamandra: Co masz na myśli Szkolniak?
6 lut 22:46
Szkolniak: załóżmy że dany mamy trójkąt prostokątny, na który mamy różne wzory na pole − wtedy możemy
porównać ze sobą dwa wzory − o to Ci chodziło?
7 lut 01:17
salamandra: 22:24 to było pytanie o to twierdzenie, które Miła przytoczyła
7 lut 08:48
7 lut 19:54