Równania trygonometryczne
malenka: rozwiąż równanie:
a) cos2x + sin2x + 1=0
b)(1−tgx)(1+sin2x)=1+tgx
| | 1 | | 1 | |
c)(tgx+ |
| )2+( |
| −tgx)2=14 |
| | cosx | | cosx | |
24 lut 16:20
Godzio:
cos2x = cos
2x − sin
2x
sin2x = 2sinxcosx
sin
2x + cos
2x = 1
cos
2x − sin
2x + 2sinxcosx + sin
2x + cos
2x = 0
2cos
2x + 2sinxcosx = 0
2cosx(cosx + sinx) = 0
| | π | |
cosx = 0 v cosx = −sinx cosx = sin(x+ |
| ) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | |
łącznie: x = |
| + kπ v x = |
| + kπ |
| | 2 | | 4 | |
24 lut 16:45
Godzio: b)
1 + sin2x − tgx − 2sin
2x = 1+ tgx
| | 2sinx | |
2sinxcosx − |
| − 2sin2x = 0 |
| | cosx | |
2sinxcos
2x − 2sinx − 2sin
2xcosx =0
sinxcos
2x − sinx − sin
2xcosx = 0
sin
2xcosx −sinx(1−cos
2x) = 0
sin
2xcosx − sin
3x = 0
sin
2x(cosx−sinx) = 0
sin
2x = 0
sinx = 0
v
| | π | |
cosx = sinx => cosx = sinx(x+ |
| ) |
| | 2 | |
| | π | |
sinx(x+ |
| ) = sinx v sinx = 0 rozwiąż to pamiętając o zał. cosx≠0 itd mam nadzieje że |
| | 2 | |
sobie porawdzisz
24 lut 17:03
Godzio: zał. cosx ≠ 0 dokończ założenie
| | 1 | | 1 | |
(tgx + |
| )2 + ( |
| −tgx)2 = 14 |
| | cosx | | cosx | |
| | 1 | | sinx | | 1 | | sinx + 1 | |
tgx + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | cosx | | cosx | |
| 1 | | 1−sinx | |
| −tgx = |
| |
| cosx | | cosx | |
| (sinx + 1)2+(1−sinx)2 | |
| = 14 |
| cos2x | |
| sin2x + 2sinx + 1 +1−2sinx+sin2x | |
| = 14 |
| cos2x | |
2sin
2x + 2 =14cos
2x
sin
2x + 1 = 7cos
2x
sin
2x + sin
2x + cos
2x = 7cos
2x
sin
2x = 3cos
2x
sin
2x = 3(1−sin
2x)
sin
2x = 3 − 3sin
2x
4sin
2x = 3
| | √3 | | √3 | |
sinx = |
| v sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x= ... v x =... v x=... v x=...
zaznacz na osi wyniki wyklucz wyniki nie należące do dziedziny i podaj końcowe rozwiązanie
24 lut 17:10
malenka: | | π | |
nie wiem ttylko jak rozwiązać sinx(x+ |
| )= sinx |
| | 2 | |
24 lut 17:15
Godzio:
w tym wypadku sprzeczne
24 lut 17:17
malenka: | | π | |
no i cosd nam nie wyszło bo powinien jeszcze wyjśc wynik − |
| +kπ |
| | 4 | |
24 lut 17:19
Godzio: (1−tgx)(1+sin2x)=1+tgx
1 + sin2x − tgx − tgx * sin2x = 1+tgx
2sinxcosx − 2tgx − tgx * 2sinxcosx = 0
| | 2sinx | | sinx | |
2sinxcosx − |
| − |
| * 2sinxcosx = 0 |
| | cosx | | cosx | |
2sinxcos
2x − 2sinx − 2sin
2xcosx = 0
sinxcos
2x − sinx − sin
2xcosx = 0
−sinx(1−cos
2x) − sin
2xcosx =0
−sin
3x − sin
2xcosx =0
sin
2x(sinx+cosx) = 0
sinx =0 v cosx = − sinx
| | π | |
sinx = 0 v sin(x+ |
| ) = sin(−x) |
| | 2 | |
sinx = 0
x = kπ
| | π | | π | |
x= − |
| + kπ v x = kπ => => => x= − |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
przepraszam za błąd, gdzieś popełniłem ale nie chce mi się teraz szukać
24 lut 17:35
malenka: baardzo Ci dziekuje
24 lut 17:49
Damian: Równanie trygonometryczne
Wzór x=x
0+2kπ v x=π −x
o+2kπ
| | 1 | | 1 | |
sin2( |
| x)+1=2sin( |
| x) |
| | 2 | | 2 | |
17 wrz 19:50
PW: Godzio, błąd popełniłeś w rozwiązaniu równania
| | π | |
Funkcja sinus jest symetryczna względem prostej x= |
| , a Ty piszesz tak, jakby na |
| | 2 | |
przedziale o długości 2π przyjmowała każdą wartość tylko raz. Mówiąc po chłopsku: z faktu, że
| | π | |
wynika nie tylko, że x= |
| +2kπ. |
| | 6 | |
Błąd ten powtarzasz przy następnym wejściu rozwiązując równanie
również "połowicznie".
Pozdrawiam (sam mylę się bardzo często).
18 wrz 10:35
AS: Moja propozycja rozwiązania
sinx(x + Pi/2) = sinx
x(x + Pi/2) = x
x(x + Pi/2) − x = 0
x(x + Pi/2 − 1) = 0
x = 0 lub x + Pi/2 − 1 = 0
x = k*Pi , k ∊ C , x = 1 − Pi/2
18 wrz 11:21
dworczi: Ja tam przykład A zrobiłam tak:
cosx + sinx = 0 lub. 2cosx = 0
sinx = − cosx / :cosx cosx = 0
sinx / cosx = − 1 x = k pi
tgx = −1
x = − pi / 4 + k pi
27 mar 14:15
mała: Bardzo proszę o pomoc
1) cos 2x + sin 2x = 2 x∊(−3π ; π/2)
2) cosx+cos(x−π/4)=0
3) sinx − cosx = 1/√2
5 sty 15:31
Storm: sin2(x)+√2/2cosx=1
4 gru 19:47