karmnik: Wiem, że śmiesznie proste, ale jestem łysy z trygonometrii. Mam takie zadanie,
rozwiązane, ale nie wiem jednej rzeczy. sinx=-0,8. Jak 0,8 to przeliczyć w stopnie?
19 lis 13:10
Mycha: w stopniach bedzie x, ktorego w tym wypadku musisz odczytac z tablic
19 lis 13:11
karmnik: Ja w tablicach nic nie widzę co mogłoby mi pomóc. Nie można tego samemu jakoś przeliczyć?
19 lis 13:17
Mycha: szczerze mowiac nie kombinowalabym z tym nic
z tablic:
sinx= 0,8 dla x=53o
a jezeli masz -0,8 to znaczy ze kat jest w 3 lub 4 cwiartce czyli
x=180+53=233o
lub
x=270+53=323o
19 lis 13:32
karmnik: A w tablice to patrzysz te z taką fioletową okładką?

strona 67?
19 lis 14:15
Mycha: nie

ale w kazdych tablicach powinno byc tak samo

szukasz wartosci funkcji
trygonometrycznych
19 lis 14:17
karmnik: no ja mam, ale dla 'niektórych' miar kąta. A poza tym jeżeli będę miał koło i będę
potrzebował przeliczyć na stopnie...
19 lis 14:21
Mycha: nie rozumiem o co Ci teraz chodzi z tym kolem i przeliczaniem na stopnie

w wiekszosci tablic jest dla wszystkich katow. a jak nie to zawsze masz internet
19 lis 14:24
karmnik: koło chodzi o zaliczenie

hehe
ja po prostu nie kumam nadal jak zrobić z 0,8 stopnie, ale to już chyba mój problem,
dzięki za pomoc.
19 lis 14:29
Mycha: ale ja widze ze Ty nie rozumiesz tez tego co Ci napisalam. 0,8 nie jest w stopniach. w
stopniach jest x. z 0,8 nie da sie zrobic stopni.
19 lis 14:30
karmnik: Na pewno działam już Ci na nerwy.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1570.html
zjedź na sam dół. Tam jest ten przykład.
19 lis 14:32
Mycha: jak dla mnie na samym dole jest przyklad sinx=3

dalej nie rozumiem o co Ci chodzi
sinx=0,8=sin53
o
x=53
o
chyba ze Tobie chodzi o zamiane ze stopni na radiany
19 lis 16:49
coco:
Dobrze Ci Mycha wyjaśniła

x = 53
0 to dla sin x = 0,8
a Ty masz sin = - 0,8
więc sa takie dwa kątyz przedziału (0
0, 360
0)
w III ćw. i w IV ćw. czyli
x
1 = 180
0 +53
0 x
2 = 360
0 - 53
0
czyli x
1 = 233
0 x
2 = 307
0
19 lis 16:57
Mycha: no tak tam powinno byc 360-53
19 lis 17:03