stereometria
salamandra:

Dlaczego to nie jest przekątna graniastosłupa sześciokątnego?
6 lut 20:27
Blee:
to jest (dłuższa) przekątna graniastosłupa sześciokątnego.
Ale jest też inna (krótsza) przekątna
6 lut 20:32
salamandra:

Nieważne, myślałem, że ta jest jeszcze inna, ale one są przecież równe, prawda?
6 lut 20:36
Blee:
dokładnie
6 lut 20:39
Blee:

rzut z góry −−− jak widzisz ... to jest 'to samo'
6 lut 20:40
Saizou :

AC jest dłuższą przekątną, bo AD jest dłuższy niż BD (zrób rysunek sześciokąta i zobaczysz)
BC też jest przekątną
6 lut 20:42
salamandra:

Dobra, mam zadanie:
Krótsza przekątna jest nachylona do podstawy pod katem 30. Obliczyc pole, jesli krawedzie
podstawy mają dlugosc 9.
I teraz mam dylemat czy ten niebieski odcinek to będą dwie długości podstawy (dwa boki trójkąta
równobocznego) czy też dwie WYSOKOŚCI?
Ten odcinek przetnie tak jakby trójkąty w połowie, czy też po krawędziach podstawy?
6 lut 20:47
salamandra: Ok, chyba wiem− to są tak jakby dwa wierzchołki trójkąta, więc to musi być wysokość.
6 lut 20:48
Jerzy:
To podstawa trójkąta równoramiennego o boku 9 i kącie rozwarcia 60.
6 lut 20:51
salamandra: a nie 120?
6 lut 20:54
Jerzy:
Tak,120.
6 lut 20:56
salamandra: Wyszło na to samo, do czego ja doszedłem, ale dzięki, Twoje nawet prostsze w spostrzeżeniu
6 lut 20:58
salamandra: Obliczyć pole powierzchni bocznej trzeba było, więc mam
2h=9
√3 (dwie wysokości trójkąta równobocznego o boku 9)
3d=54
d=18
H=9
Pb= 9*9=81, i teraz muszę to pomnożyć przez 6, bo jest 6 ścian bocznych tak?
6 lut 21:05