calki
mat:
Obliczyc calke ∫01 ∫x√2−x2 x4−y4 dydx.
Mozna zastosowac wspolrzedne biegunowe, ale po jakim obszarze calkowania to jest?
6 lut 19:52
jc:

Okrąg ma promień =
√2.
6 lut 20:05
jc: ∫π/4π/2 dφ ∫0√2 cos 2φ r3 dr = ...
6 lut 20:07
mat:
Czyli
0≤r≤√2
π/4≤φ≤π/2
x4−y4=r4cos4φ−r4sinφ=r4cos2φ
Ale jak pomnoze przez jakobian rowny r, to mam r5cos2φ.
Dlaczego tam jest r3?
6 lut 21:11
jc: Oczywiście r
5 
Pomyliłem się.
6 lut 21:16
mat:
Ok.
A czy ma znaczenie tutaj kolejnosc calkowania?
Czy moge napisac tak: ∫0√2 ∫π/4π/2 cos2φ r5 dφ dr ?
6 lut 21:24
jc: W tym zadaniu jest jeszcze lepiej, mnożysz osobno policzone całki (pomyśl dlaczego).
6 lut 21:32
mat:
To, ze φ jest do π/2 to widze, ale, ze od π/4 to nie bardzo.
Czy da sie obliczyc, ze to jest akurat od π/4?
6 lut 21:36
jc: Popatrz na rysunek.
6 lut 21:41
mat:
obliczam ∫0√2 ∫π/4π/2 cos2φ r5 dφ dr
Ale ∫π/4π/2 cos2φ r5 dφ =−1/2r5 i pozniej ujemna wartosc a ujemna nie moze byc.
dlaczego tak wychodzi?
6 lut 22:13
jc: Masz przecież x≤y≤√2−x2.
Dlatego x4−y4≤0 i całka jest ujemna.
6 lut 22:19
Mariusz:
Czy przejście na układ biegunowy coś daje ?
∫
01 ∫
x√2−x2 x
4−y
4 dydx.
| | 1 | |
∫01 (x4y− |
| y5)|x√2−x2dx |
| | 5 | |
| | 1 | |
∫01((x4√2−x2− |
| (2−x2)2√2−x2))dx |
| | 5 | |
| | 1 | |
∫01 |
| (5x4−(x4−4x2+4)√2−x2−4x5)dx |
| | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
∫01 |
| (x4+x2−1)√2−x2dx−∫01 |
| x5dx |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 2 | |
∫01 |
| (x4+x2−1)√2−x2dx− |
| |
| | 5 | | 15 | |
| 4 | | 2 | |
| ∫01(x4+x2−1)√2−x2dx− |
| |
| 5 | | 15 | |
| | (x4+x2−1)(2−x2) | |
∫ |
| dx |
| | √2−x2 | |
| | x6 | | x4 | | x2 | | dx | |
−∫ |
| dx+∫ |
| dx+3∫ |
| dx−2∫ |
| |
| | √2−x2 | | √2−x2 | | √2−x2 | | √2−x2 | |
| | xn | | (−x) | |
∫ |
| dx=∫(−xn−1) |
| dx |
| | √a2−x2 | | √a2−x2 | |
=−x
n−1√a2−x2+(n−1)∫x
n−2√a2−x2dx
| | xn | | xn−2(a2−x2) | |
∫ |
| dx=−xn−1√a2−x2+(n−1)∫ |
| dx |
| | √a2−x2 | | √a2−x2 | |
| | xn | | xn−2 | |
∫ |
| dx=−xn−1√a2−x2+(n−1)a2∫ |
| dx− |
| | √a2−x2 | | √a2−x2 | |
| | xn | | xn−2 | |
n∫ |
| dx=−xn−1√a2−x2+(n−1)a2∫ |
| dx |
| | √a2−x2 | | √a2−x2 | |
| | xn | | 1 | | n−1 | | xn−2 | |
∫ |
| dx=− |
| xn−1√a2−x2+a2 |
| ∫ |
| dx |
| | √a2−x2 | | n | | n | | √a2−x2 | |
| | 1 | | 5 | | x4 | |
−(− |
| x5√2−x2+ |
| ∫ |
| dx) |
| | 6 | | 3 | | √2−x2 | |
| 1 | | 5 | | x4 | |
| x5√2−x2− |
| ∫ |
| dx |
| 6 | | 3 | | √2−x2 | |
| 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | x2 | |
| x5√2−x2− |
| (− |
| x3√2−x2+ |
| ∫ |
| dx) |
| 6 | | 3 | | 4 | | 2 | | √2−x2 | |
| 1 | | 1 | | x2 | |
| x5√2−x2+ |
| x3√2−x2+2∫ |
| |
| 6 | | 6 | | √2−x2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | dx | |
| x5√2−x2+ |
| x3√2−x2+2(− |
| x√2−x2+∫ |
| ) |
| 6 | | 6 | | 2 | | √2−x2 | |
| 1 | | 1 | | dx | | dx | |
| x5√2−x2+ |
| x3√2−x2−x√2−x2+2∫ |
| −2∫ |
| |
| 6 | | 6 | | √2−x2 | | √2−x2 | |
| | 1 | |
∫(x4+x2−1)√2−x2dx= |
| (x5+x3−6x)√2−x2 |
| | 6 | |
Tutaj pozwoliłem sobie wyprowadzić wzór redukcyjny i z niego skorzystałem
Po zamianie zmiennych i tak trzeba będzie liczyć kilka razy przez części
7 lut 11:53