wielomiany
salamandra: Czy funkcje 3x2+12x+3 i x2+4x+1 są tożsame?
tj, czy przy chęci zapisania jej w postaci kanonicznej muszę pamiętać o współczynniku przy "a"
czy nie?
x1= −2−√3
x2= −2+√3
czyli w tym momencie: (x+2+√3)(x+2−√3) czy 3((x+2+√3)(x+2−√3)?
6 lut 19:41
Saizou :
Musisz pamiętać o współczynniku a
6 lut 19:42
salamandra: Ok, już chyba wiem, bo ogółem zadanie było rozłożyć na czynniki wielomian W(x) =
3x
3+13x
2+7x+1
| −1 | | 1 | |
| jest pierwiastkiem tego wielomianu, więc dzieli się przez (x+ |
| ) |
| 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Po podzieleniu zostaje (x+ |
| )(3x2+12+3), więc z tego 3(x+ |
| )(x+2+√3)(x+2−√3) i w |
| | 3 | | 3 | |
odpowiedzi trójka została wymnożona przez pierwszy nawias, tego nie zauważyłem, więc
zapytałem, bo myślałem, że można tak tę funkcję przekształcić/skrócić
6 lut 19:48
jc: (3x+1)(x2+4x+1)
6 lut 20:09
jc: Dobrze napisałeś.
6 lut 20:10
salamandra: Wiem, napisałem tylko, z czym miałem wątpliwość, bo przed zajrzeniem w odpowiedź miałem
| | 1 | |
(x+ |
| )(x+2+√3)(x+2−√3) i nie uwzględniłem trójki, bo założyłem, że 3x2+12x+3 i |
| | 3 | |
x
2+4x+1 to to samo
6 lut 20:13