Równanie trygonometryczne
Pat: Rozwiąż równanie cos3x+sin7x=0 w przedziale <0,π>
Ja rozwiązuje tak:
cos3x+sin7x=0
sin(π2−3x)+sin7x=0
2sin(π4+2x)cos(π4−5x)=0
π4+2x=0+2kπ ⋁ π4+2x=π+2kπ ⋁ π4−5x=π2+2kπ ⋁ π4−5x=3π2+2kπ
k∊Z
Dalej nie do końca rozumiem. Mam problemy z ustalaniem tego okresu jak jest wielokrotność
"x" w funkcji sin,cos, etc.
6 lut 19:30
xyz:
zamiast
| π | | π | |
| +2x=0+2kπ lub |
| +2x=π+2kπ |
| 4 | | 4 | |
mogles od razu napisac
| | π | |
tak samo przy cosinusie, wybrac jeden np. |
| i napisac + kπ |
| | 2 | |
natomiast nie rozumiem twojego pytania?
6 lut 20:29
Pat: Tak wiem, wiem.
Mam problem z określeniem dziedziny x.
To załóżmy, że będzie:
π4+2x=0+kπ ⋁ π4−5x=π2+kπ
x=−π8+kπ2 ⋁ x=−π20+kπ5
I teraz mam wybrać tyle rozwiązań mieszczących się w przedziale <0,π>?
Czy ten przedział się jakoś rozszerza do <0,3π> jak jest sin 3x?
W szkole mnie uczono różnych sposobów i teraz się pogubiłem.
6 lut 20:51
salamandra: Przedział podany w poleceniu się nie zmienia. Wybierasz te rozwiązania które należą do <0;π>
6 lut 20:55
Pat: Okej dzięki
6 lut 21:03
xyz: wybierasz rozwiazania poprzez podstawianie za
"k" kolejnych liczb calkowitych (w sumie nie kolejnych tylko np.
0,−1,1,−2,2,−3,3 itd)
| | π | | kπ | |
wezmy to pierwsze x = − |
| + |
| |
| | 8 | | 2 | |
i chcemy znalezc rozwiazania w przedziale <0;π>
no to jedziemy
| | π | | 0*π | | π | |
dla k=0: x = − |
| + |
| = − |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
jako, ze to jest mniejsze od zera to odrzucamy,
| | π | |
dla k=−1, −2 itd nie ma co patrzec bo − |
| odjac cos jeszcze wiekszego |
| | 8 | |
nigdy nie da nam liczby na plusie, wiec wezmy tylko "k" dodatnie
| | π | | 1*π | | π | | 4 | | 3 | |
dla k=1: x = − |
| + |
| = − |
| + |
| π = |
| π |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
to rozwiazanie pasuje bo nalezy do przedzialu <0;π>
idziemy dalej
| | π | | 2*π | | π | | 8 | | 7 | |
dla k=2: x = − |
| + |
| = − |
| + |
| π = |
| π |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
to teraz rozwiazanie pasuje, bo rowniez nalezy do przedzialu <0;π>
idziemy dalej
| | π | | 3*π | | π | | 12 | | 11 | |
dla k=3: x = − |
| + |
| = − |
| + |
| π = |
| π |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
to rozwiazanie odrzucamy bo jest wieksze niz π.
Kazde kolejne "k" daloby jeszcze wieksze rozwiazanie, wiec nie ma co patrzec
zatem odpowiedz to:
| | 3 | |
x = |
| π (otrzymalismy to rozw. dla k=1) |
| | 8 | |
| | 7 | |
x = |
| π (otrzymalismy to rozw. dla k=2) |
| | 8 | |
No i w ten sposob sprawdzasz czy nalezy do przedzialu.
Natomiast co do drugiej czesci twojego pytania
jak jest sin3x to czy przedzial sie rozszerza... ?
Znowu nie bardzo rozumiem, przeciez liczyles w zadaniu dla
sin(π/4 + 2x) a i tak przeksztalciles do postaci x= ...
wiec przedzial sie nie zmienia
Gdybys mial sin3x=0
to znowu masz 3x = 0 + kπ
i dla tego iksa badasz w podanym przedziale czyli <0;π>
nic sie nie wydluza...
Chyba ze masz na mysli podstawienie zmiennej np.
Niech t = 3x, wtedy
sin(t) = 0
t = 0 + kπ
i teraz badamy poprzez t:
dla k=0: t = 0,
dla k=1: t = π
itd
tylko t = 3x wiec wracajac z tego podstawienia otrzymamy np. dla t=π
3x=π −−> x = π/3
Natomiast no nic sie nie wydluza jakby...
6 lut 21:04
xyz: No i po co ja te rozprawke pisalem xD
6 lut 21:04
Pat: Nie no bardzo dziękuję, zrozumiałem jeszcze lepiej na 100%.
Właśnie z tym podstawianiem mi się pomyliło i teraz będę to rozróżniał
6 lut 21:11