wielomiany
salamandra: Czy schemat Hornera można tylko zastosować, gdy współczynniki są po kolei nie są zerem?
tj. czy w przypadku W(x)= x3−6x+4 i dzieleniu go przez P(x)=x−2
Mogę zastosować schemat Hornera (nie wychodzi mi), czy muszę pisemnie?
6 lut 19:04
ABC:
możesz stosować jak najbardziej
1 0 −6 4
2 1 2 −2 0
6 lut 19:07
salamandra: Nieważne, napisałem 6, zamiast −6.... dzięki
6 lut 19:08
Saizou :
Możesz stosować schemat Hornera, tylko należy pamiętać, że współczynniki
przy brakujących x−ach są zerami
W(x)=x3−6x+4=x3+0x2−6x+4
i pamiętać, że bierzemy wszystkie współczynniki.
6 lut 19:44
salamandra: Wiem, wiem, po prostu z gapiostwa napisałem w tabelce 6, a nie −6
6 lut 19:45