planimetria
jey:): Planimetria
Z jednego brzegu jeziora widać szczyt góry pod kontem 18 stopni wzgledem poziomu z drugiego zas
brzegu oddalonego od pierwszego o 1180 m w kierunku podnoza gory widac jej szczyt pod katem 22
stopni wzglegem poziomu. oblicz wysokosc h gory (mierzony wzgledem tafli wody) a nastepnie
podaj wynik z dokladnoscia do 10m
24 lut 16:10
Godzio:

α=18
o
β=22
o
tg18 ≈ 0,32
tg22 ≈ 0,4
377,6 + 0,32x = h
0,4x = h /* 0,8
377,6 + 0,32x = h
0,32x = 0,8h −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
377,6 = 0,2h
h = 1888m
26 lut 17:24
jey:): tu jest gdzieś błąd bo powinnobyc tak h=1180tg18tg22/tg22−tg18 = 1960
26 lut 20:20
tim: Godzio zrobił, źle, że zaokrąglił.
26 lut 20:25
tim: Pokazuję.
26 lut 20:26
Godzio: mozna i tak :
i z drugiego
1180 * tg18 + tg18x = h
tg22 * h − 1180 * tg18*tg22 = tg18
tg22 * h − tg18 * h = 1180 * tg18*tg22
h(tg22−tg18) = 1180 * tg18*tg22
| | 1180*tg18 *tg22 | |
h = |
| = 1958,19 = 1958 |
| | tg22−tg18 | |
pewnie gdzieś źle przemnożyłem albo coś
26 lut 20:28
tim: | | h | |
tg 18 = |
| − > h = tg 18 (1180 + x) |
| | 1180+x | |
| | h | | h | |
tg 22 = |
| − > x = |
| |
| | x | | tg 22 | |
h = tg 18 * 1180 + tg 18 x
| | h | |
h = tg 18 * 1180 + tg 18 * |
| |
| | tg 22 | |
| | tg 18 | |
h = tg 18 * 1180 + |
| h |
| | tg 22 | |
| | tg 18 | |
h − |
| h = tg 18 * 1180 |
| | tg 22 | |
| | tg 18 | | tg 22 | |
h (1 − |
| ) = tg 18 * 1180 (1 = |
| ) |
| | tg 22 | | tg 22 | |
| | tg 22 − tg 18 | |
h ( |
| = tg 18 * 1180 |
| | tg 22 | |
| | tg 18 * 1180 * tg 22 | |
h = |
| = ... |
| | tg 22 − tg18 | |
26 lut 20:31
AS: Wynik: 1958.2 m
26 lut 20:35
Godzio: miało być do 10m więc 1960
26 lut 20:35
jey:): wielkie dzieki
26 lut 20:38
AS: Do licha ciężkiego − nie wprowadzajcie takich innowacji w pisowni
matematycznej − może to Was w przyszłości drogo kosztować przy ocenie zadań.
Chodzi mi o zapis jey
1180tg18tg22/tg22−tg18
Powinno być prawidłowo
1180tg18tg22/(tg22−tg18)
8/4 − 2 i 8/(4 − 2) to są dwie różne wartości
26 lut 20:42
Basia:
x*tg22 = h
| | h*tg18 | |
1180*tg18+ |
| = h /*tg22 |
| | tg22 | |
1180*tg18*tg22 +h*tg18=h*tg22
h*tg22 − h*tg18 = 1180*tg18*tg22
| | 1180*tg18*tg22 | |
h = |
| |
| | tg22−tg18 | |
nie ma błędu, tylko Godzio nie doprowadzał do tej postaci
teraz mamy
| | 1180*0,32*0,4 | |
h= |
| = |
| | 0,4−0,32 | |
1180*0,32*5 = 1180*1,6 = 1888
nie mam pod ręką tablic, możliwe, że gdzieś w odczycie tg18 lub tg 22 jest błąd, albo zbyt mała
dokładność, albo Ty masz błąd w odpowiedzi
26 lut 20:48
Basia: znalazłam jakieś w internecie i jest tak jak podał Godzio
26 lut 20:52
Basia: dokładnie
tg18=0,3249
tg22=0,404
może jak podstawisz te wartości będzie dobrze
26 lut 21:00