Pole ograniczone krzywymi
Ola: Oblicz pole między dwoma krzywymi: x = y2 y = 2 − x. Trochę się gubię w tym nadal.
6 lut 18:52
xyz:

y
2 = x −−> y =
√x lub y = −
√x
6 lut 19:03
xyz:

wiec jakby obrocic na normalny sposob to mamy
6 lut 19:07
xyz: gdy sobie to obrocimy (rys. 2) to latwiej to policzysz (albo nie, w sumie nie wiem)
bo pole to jest calka w granicach od a do b z funkcji od gory odjac funkcje od dolu
wiec na rysunku 2 :
2
P = ∫ (x+2 − x2) dx = ... = 9/2
−1
Natomiast rys 1. to gdybys chciala granice dac po iksach to trzeba by bylo rozbic
na dwa pola, pierwsze od 0 do 1, a drugie od 1 do 4, bo tylko jedna funkcja
ograniczajaca od gory moze byc (i od dolu), dlatego lepiej granice po igrekach
dac i wtedy y = 2−x −−> x = 2−y
1
P = ∫ (2−y − y2) = ... tez powinno wyjsc 9/2
−2
6 lut 19:16
Ola: Dzięki

A można to też rozpatrywać w ten drugi sposób, że rysujemy tak jakby wykresy iksów?
6 lut 19:22
Ola: Trochę źle to ujęłam, ale w tym ostatnim komentarzu w sumie odpowiedziałeś na to pytanie,
dzięki raz jeszcze.
6 lut 19:23
jc:

Prosta przecina parabolę y=x
2 w punktach (a,a
2) i (b,b
2), a<b.
Oblicz pole zaznaczonego fragmentu.
6 lut 19:28