rozwiąż nierówność
Dada: rozwiąż nierówność
|x+3|−|2−x|≤1
6 lut 18:33
xyz:
rozpatrz 3 przedzialy:
(−∞;−3> , (−3;2> , (2,∞)
6 lut 18:36
Dada: mogę prosić o wytłumaczenie?
6 lut 18:41
salamandra: 1) (−∞; −3>
|x+3| = −(x+3) = −x−3
|2−x| = 2−x
−x−3−(2−x) −1 ≤ 0
−x−3−2+x−1≤ 0
−6≤0
x∊R
analogicznie z pozostałymi
6 lut 18:44
xyz:

albo... narysuj
y1 = |x+3|
oraz
y2 = 1+|2−x|
i sprawdz kiedy y
1 < y
2
(−
∞ ; 0)
6 lut 18:47
xyz: wytłumaczenie skąd się wzięły przedziały, czy wytłumaczenie co dalej
6 lut 18:47
Dada: chodzi mi po prostu o wytłumaczenie całego zadania krok po kroku
6 lut 19:03
6 lut 19:21