prawdopodobieństwo
mati: mam takie proste zadanie z prawdopodobieństwa
Mam trzy karty: czerwoną z obu stron, białą z obu stron, i biało−czerwoną. Losuję jedną z nich.
Na wierzchu jest kolor czerwony. Jakie jest prawdopodobieństwo, że tak samo jest i pod spodem?
A − karta czerwona z obu stron
B − na wierzchu karta jest czerwona
Na logikę pod spodem karta może być biała lub czerwona, więc interesuje nas 1 zdarzenie z 2,
czyli 1/2
Jednak jak liczę z prawdopodobieństwa warunkowego wychodzi mi 2/3
P(AIB) = P(A∩B) / P(B)
P(B) = 3/6 = 1/2 bo 3 czerwone strony z 6
P(A∩B) = P(A) = 1/3 bo B ⊂ A
P(AIB) = 1/3 * 2/1 = 2/3
Który wynik jest poprawny?
6 lut 18:09
Blee:
| | 2 | |
Prawidłowym wynikiem będzie P(A|B) = |
| |
| | 3 | |
6 lut 18:15
Pytający:
Też na logikę: pośród wszystkich kart masz 3 strony czerwone i 2 z nich są na karcie
jednokolorowej.
6 lut 18:22
xyz:
patrzac od gory a potem od dolu: BB, BC, CC
patrzac od dolu a potem od gory: BB, CB, CC
mamy 6 mozliwosci, ale wiemy ze czerwona jest gorna
Ω = {CB, CC, CC}
A = {CC, CC}
6 lut 18:27
mati: To by wyjaśniało
Dzięki!
6 lut 18:34