procenty, odsetki, bank
maja: Pomóżcie proszę.Chcesz otrzymać 1200 zł kredytu na zakup telewizora.
Chciałabyś uniknąć ryzyka i wybrać najkorzystniejsze oprocentowanie.
Którą ofertę wybierzesz?
I bank
nasz bank oferuje nowy rodzaj kredytu na następujących warunkach:
−oprocentowanie roczne w wysokości 24%
−odsetki potrącone z góry tzn. w dniu zaciągnięcia kredytu
−spłata rat równa
przykładowy plan spłaty:
odsetki:
na rękę:
spłaty ile rat pi ile?
II bank
oprocentowanie 24% w skali roku
− spłata kredytu w 12 miesięcy w ratach równej wysokości
− do każdej raty bank dolicza odsetki należne za 1 miesiąc aktualnej kwoty zadłużenia
przykładowy plan spłaty:
na rękę:
spłaty, ile rat ? po ile+odsetki
I spłata:
zadłużenie:
II spłata:
zadłużenie
itd.
odsetki:
6 lut 17:43
paweł: I bank
1200*24%=288zł−odsetki
1488zł :12 = 124zł −rata
nie wiem jak IIbank zrobić
6 lut 18:17
młody: Podbijam, też mam kłopot z tym zadaniem,pomóżcie zrozumieć.
6 lut 18:59
an: przyjmuje oznaczenia
K suma kredytu 1200
n liczba rat 12
p oprocentowanie miesięczne
x
1...x
n kwoty miesięczne zadłużenia
R kwota miesięczna zadłużenie plus odsetki
obliczamy kolejne raty zaczynając od ostatniej 12
| | R | |
12) R=x12*(p+1)⇒x12= |
| |
| | p+1 | |
| | R | |
11) R=(x11+x12)*p +x11⇒podstaw x12⇒x11= |
| itd |
| | (p+1)2 | |
.......
K=∑x
1...x
n po podstawieniu otrzymujemy ciąg geometryczny i obliczamy R
=0,094559596 kwoty miesięcznie
Pierwszy bank czy to cała treść ?, płacimy całe 24% od 1200zł natychmiast przy
otrzymaniu kredytu to pozostaje 12*100 zł. Jeżeli to by było na więcej niż 4 lata to z góry
bym zapłacił więcej niż dostanę kredytu paranoja. Moim zdaniem odsetki płaci się
od zadłużenia, czyli po zapłaceniu pierwszej raty, spłaciliśmy część kredytu, a więc odsetki
kwotowo są mniejsze bo od mniejszej kwoty za następny miesiąc, czyli za cały okres powinniśmy
zapłacić mniej odsetek niż 24% całej kwoty.
8 lut 00:20