permutacje
mat123: Określ liczbę permutacji f: A −> A zbioru A = {1,2,3...,9}, w których dla każdej liczby
nieparzystej i zachodzi własność f(i) ≠ i, a dla każdej parzystej j zachodzi własność
f(j) = 10 − j.
Jeżeli chodzi o pierwszą część to wiem, że trzeba skorzystać z zasady włączeń i wyłączeń
natomiast nie wiem jak zawszeć w tym drugi warunek. Czy ktoś mógłby pomóc?
6 lut 16:59
Pytający:
Drugi warunek jest jednoznaczny. Musi zachodzić:
f(2) = 8
f(4) = 6
f(6) = 4
f(8) = 2
Czyli permutacji, o które pytają, jest !5 (bo tyle jest bijekcji g(x) z {1, 3, 5, 7, 9} w {1,
3, 5, 7, 9} takich, że g(x) ≠ x).
6 lut 18:18
mat123: Czyli wystarczy zapisać liczbę nieporządków? D5?
7 lut 14:07
Pytający:
Tak, !5 = D5 (to tylko inny zapis).
8 lut 16:25
mat123: Dziękuję bardzo za pomoc.
9 lut 12:01