dx | dy | dt | |||
= | = | ||||
2x−y | 5x−2y | 1 |
dx | dy | ||
= | |||
2x−y | 5x−2y |
dy | 5x−2y | ||
= | |||
dx | 2x−y |
5x−2ux | ||
u'x+u= | ||
2x−ux |
5−2u | ||
u'x= | −u | |
2−u |
(5−2u)−u(2−u) | ||
u'x= | ||
2−u |
du | 5−4u+u2 | ||
x= | |||
dx | 2−u |
2−u | dx | ||
= | |||
u2−4u+5 | x |
2u−4 | dx | ||
=−2 | |||
u2−4u+5 | x |
C1 | ||
u2−4u+5= | ||
x2 |
4x±√16x2−4(5x2−C1) | ||
y= | ||
2 |
dx | dt | ||
= | |||
2x−(2x−√C1−x2) | 1 |
dx | |
=dt | |
√C1−x2 |
dx | ||
∫ | =∫dt | |
√C1−x2 |
x | ||
arcsin( | )=t+C2 | |
√C1 |
x | |
=sin(t+C2) | |
√C1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |