szereg potęgowy
Meu: Wyznacz promień zbieżności i przedział szeregu potęgowego:
∑ (x+3)n/(n*4n)
Podstawiam t = x+3, następnie kryterium dalamberta granica wychodzi 1/4.
Promień zbieżności wynosi wtedy 4.
−4<t<4
−7<x<1
Teraz sprawdzam zbieżność na granicach.
Dla x = 1: 4n skrócą się mamy 1/n szereg harmoniczny rozbieżny.
Dla x=−7: po skróceniu 4n mamy (−1)n/n, z kryterium Leibniza szereg zbieżny.
Zatem przedział zbieżności to [−7, 1)
Czy to rozwiązanie jest poprawne, czy może coś ominąłem?
6 lut 15:20
jc: ok,
tylko dopisuj symbol sumy: Dla x=1 mamy ∑1/n ...
6 lut 15:30