funkcje
mat:
Mam wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x,y,z)=x2+y2+2z2 na zbiorze
{(x,y,z):x2+y2+z2=1 ∧ x2+y2+3z2=3z} oraz wyznaczyc te punkty, w ktorych te wartosci sa
osiagane
Czy to jest zadanie na ekstremum globalne czy warunkowe?
Mam obliczac pochodne czastkowe i stosowac metode mnoznikow Lagrange'a?
6 lut 14:59
jc: Warunkowe.
6 lut 15:31
mat:
Ok. A metoda mnoznikow Lagrange'a bedzie dobra?
6 lut 15:45
ABC:
będzie dobra aczkolwiek nie jedyna możliwa
6 lut 15:51
mat:
Ok. A jakie sa jeszcze dobre do tego przykladu?
6 lut 16:04
jc: Co to jest?
x2+y2+z2=1
x2+y2+3z2=3z
2z2=3z−1, z=1 lub z=1/2
mamy więc x2+y2=0 czyli x=y=0 lub x2+y2=3/4
f(0,0,1)=4 lub f(x,y,3/4)=3/4+2*1/2=7/4.
Minimum = 7/4
Maksimum = 4
6 lut 16:10
mat:
x2+y2+z2=1 to sfera jednostkowa
6 lut 16:28
mat:
Czyli drugie rownanie odejmujemy od pierwszego.
6 lut 16:30
jc: Ja odjąłem pierwsze od drugiego.
6 lut 16:38
mat:
Tam nie powinno byc f(0,0,1)=2 lub f(x,y,3/4)=3/4+2/4=5/4 ?
Czyli:
wartosc najmniejsza funkcji f to 5/4 dla punktu (x,y,3/4)
wartosc najwieksza funkcji f to 2 dla punktu (0,0,1)
7 lut 16:04
jc: Pomyliłem się. Jest tak, jak piszesz.
(x,y,3/4) to jeden z wielu punktów leżących na pewnym okręgu.
7 lut 16:27
mat:
Ok.
A jakbym chcial wyznaczyc te punkty?
Mam:
x2+y2=3/4, czyli y=√3/4−x2 lub y=−√3/4−x2
A jaki x?
7 lut 16:36
mat: ?
7 lut 20:23
jc: To jest cały okrąg x2+y2=3/4, z=1/2. Ładniej tego nie zapiszesz.
7 lut 20:30