Trygonometria
malenka: Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania
x2−2xsinα−cos2α=0 jest równa 3
24 lut 16:03
Godzio: x
2 − 2x sinα − cos
2α = 0
Δ = 4sin
2 + 4sin
2 = 4 > 0 dla α∊R
x
12 + x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = 4sin
2α + 2cos
2α =
4(1−cos
2α) + 2cos
2α = 4 − 4cos
2α + 2cos
2α = 4 − 2cos
2α
4 − 2cos
2α = 3
2cos
2α = 1
| | √2 | | √2 | |
cosα = |
| v cosα = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
α = 45
o + 2kπ v α = 135
o + 2kπ k∊C
24 lut 16:13
malenka: | | π | | kπ | |
czy Twoje odpowiedzi pokrywają się z α= |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
24 lut 16:23
malenka: dlaczego tak wygląda Δ

? Nie powinno byc przypadkiem
Δ=4sin
2α−4sinα+4


?
24 lut 16:29
Godzio:
i odp: tak pokrywają się, jak nie masz pewności zaznacz rozwiązania na osi tak jak mówiłem
24 lut 16:31
Karolcia: opkrywa sie bo √2/2 to sie rowna pi/4
24 lut 16:31
Godzio:
b= − 2sinx
a= 1
c = −cos2x
Δ = b2 − 4ac = (−2sinx)2 − 4 * 1 * (−cos2x) = 4sin2x + 4 cos2x ...
24 lut 16:32
Godzio: i zapomniałem jeszcze
całkowita odpowiedź powinna być taka:
| | π | | π | | 3π | | 3π | |
α = |
| + 2kπ v α = − |
| + 2kπ v α = |
| + 2kπ v α = − |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
składając to wynik który podałaś
24 lut 16:35