Przyblizona wartosc pierwiastka rownania
Sebastian: Pokaz, ze rownanie x7 + ex − 5 = 0 ma w przedziale (1; 2) pierwiastek rzeczywisty. Podaj
przyblizona wartosc i pokaz, ze jest to jedyny pierwaistek tego rownania w R
Mam problem z obliczeniem przyblizonego pierwiastka tego rownania, wszystko mi komplikuje to
ex ... Skorzystałem z twierdzenia darboux
6 lut 10:03
Sebastian: Druga wersja tego zadania to:
Pokazać, że równanie x3 + lnx +1 − 3 = 0 ma w przedziale (0;2) pierwiastek rzeczywisty. Podać
jego przybliżoną wartość i pokazać, że jest to jedyny pierwiastek tego równiania w R.
Tu za to mam problem z obliczeniem przyblizonej wartosci przez ten logarytm, bardzo bym prosił
o wytłumaczenie jak to zrobić
6 lut 10:07
Sebastian: Zamiast x3 w drugim to x3, pomyłka
6 lut 10:08
Bleee:
Jak bardzo przybliżona może być ta przybliżona wartość?
6 lut 11:02
Sebastian: Nie mam pojęcia, podałem całą treść zadania
6 lut 11:21
Adamm:
x7 + ex − 5 = e−4 < 0 dla x = 1
x7 + ex − 5 = e2+27−5 > 0 dla x = 2
Z tw. Darboux istnieje pierwiastek.
Ponieważ x7 + ex − 5 jest monotoniczna, to jest jedyny
6 lut 11:28
Adamm: Drugie tak samo
6 lut 11:28
Blee:
f(1) = 1 + e1 − 5 < 0
f(1.5) ≈ 12,08 + e1.5 > 0
f(1.25) ≈ −0,25 + e1.25 > 0
f(1.1) ≈ −3.05 + e1.1 <0 (prawie równe zero)
powyższe obliczenia robiłem z wykorzystaniem kalkulatora 'windowsowego' więc bez problemu Ty
także możesz je zrobić.
Nie mam bladego pojęcia jakiej konkretnie odpowiedzi oczekuje prowadzący ... z braku laku bym
tak po prostu zrobił (jeszcze obliczył f(1.15) i zapewne podałbym (o ile f(1.15) < 0) x0 =
1.125 <−−− połowa przedziału (1.1 ; 1.15) albo przybliżał dalej bo f(1,1) przyjmuje wartość
bardzo bliską zeru (a sama funkcja rośnie szybciej niż funkcja wykładnicza)
6 lut 11:48