pole figury
naltanki: | | π | |
Obliczyć pole figury ograniczone osią ox i wykresem f(x)=xsin2x dla x∊(0, |
| ) wychodzi mi |
| | 2 | |
P=−π/4 z całki od 0, do π/2∫xsin2xdx
Co robię źle?
6 lut 10:02
Jerzy:
Pokaż jak policzyłeś całkę nieoznaczoną.
6 lut 10:26
naltanki: | | 1 | |
Przez części : I=[− |
| xcos2x](0,π/2)−∫−1/2 •cos2xdx |
| | 2 | |
6 lut 10:35
naltanki: Liczyłem od razu nieoznaczona
6 lut 10:36
naltanki: Oznaczona
6 lut 10:36
naltanki: I jak co mam źle?
6 lut 10:51
zxcvb: Poznaję zadanie, powodzenia na egzaminie o 13
6 lut 10:55
naltanki: Oh dziękuję
6 lut 10:58
Blee:
| | x | | 1 | |
∫xsin(2x) dx = − |
| cos(2x) + |
| sin(2x) + C |
| | 2 | | 4 | |
jeżeli taka całka wyszła Ci, to znaczy że źle granice całkowania podstawione zostały
| | π | |
całka oznaczona winna wyjść |
| |
| | 2 | |
6 lut 11:24
Blee:
| | π | |
tu |
| oczywiście  |
| | 4 | |
6 lut 11:25
naltanki: Jakie będą te granice w takim razie?
6 lut 12:15
Jerzy:
Przecież masz podane w treści zadania.
6 lut 12:18
naltanki: Właśnie zrobiłem od 0 do π/2 i wyszła mi −π/4
6 lut 12:19
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
6 lut 12:22
Jerzy:
| | π | | 1 | | π | | π | |
P = − |
| *cos(π) + |
| sin(π) − (0*cos0 + 0sin0) = |
| − 0 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
6 lut 12:26
Jerzy:
| | 1 | |
W nawiasie oczywiście: 0*cos0 + |
| *sin0 |
| | 4 | |
6 lut 12:28
mappel: | | −1 | |
przez czesci : u=x, dv=sin2xdx,du=dx,v=∫sin2xdx= |
| cos2x |
| | 2 | |
I−calka pierwotna,to:
| | −1 | | π | | π | |
I=[ |
| xcosx](0, |
| )−∫{−1}{2}cosxdx(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 lut 12:29
mappel: zmienilem nick sorry
6 lut 12:31
Jerzy:
Przeccież całkę masz już policzoną 11:24
Dlaczego w twoich obliczeniach zamiast 2x masz x ?
Na razie masz dobrze, tylko zamień na 2x i dokończ drugą całkę.
6 lut 12:33
mappel: Zapomniałem tu dopisać
6 lut 12:34
Bleee:
Zapewne błąd jest w podstawieniu cos(π) = −1
To w sumie jedyne miejsce gdzie można zrobić pomyłkę (jeżeli całka dobrze policzona)
6 lut 12:35
mappel: juz wiem co mam zle

glupi blad
6 lut 12:36
mappel: zle skorzystalem z newtona−liebneza
6 lut 12:36
Jerzy:
Dokladnie tak i dlatego ma wynik −π/4
6 lut 12:36