funkcje
halibury: 4x=√x+7 sprawdź czy równanie ma rozwiązanie na przedziale (1,2) i uzasadnij. Jak takie coś
się robi?
6 lut 09:38
Bleee:
f(x) = √x + 7 − 4x
f(1) = 8 − 4 = 4 > 0
f(2) = √2 + 7 − 16 < 0
I wyciagasz wniosek (jeżeli jesteś w liceum to możesz mieć problem ze skojarzeniem
odpowiedniego twierdzenia)
6 lut 09:45
halibury: Czyli nie ma rozwiązania tak?
6 lut 09:50
Bleee:
Nie... Jeżeli funkcja jest CIĄGŁA. Na początku przedziału przyjmuje wartość (np.) ujemna, na
końcu przedziału dodatnia, to znaczy że gdzie w tym przedziale MUSI przyjąć wartość =0 (
6 lut 09:52
Bleee:
Poszukaj w internetach twierdzenia Darbou'x
6 lut 09:52