Hej, obliczy mi ktoś te zadanka i jakoś wyjaśni dlaczego tak? z góry dziękuję :p
Gosia :p: Hej, obliczy mi ktoś te zadanka i jakoś wyjaśni dlaczego tak? z góry dziękuję
| | x2+2x+5 | |
1. Jeśli funkcja f(x)= |
| to funkcja f jest: |
| | x2 | |
a) rosnąca w przedziale (0;5) TAK/NIE
b) malejąca w przedziale (0;5) TAK/NIE
c) osiąga w punkcie x=0 minimum lokalne TAK/NIE
2.Prawdziwe jest zdanie:
a)prosta y=2 jest asymptotą pionową funkcji f(x)={4x
2−4x−12}{2x+3} TAK/NIE
b)prosta x=2 jest asymptotą poziomą funkcji f(x)={5x
2−4x−12}{x−2} TAK/NIE
c)prosta y=3x−1 jest asymptotą ukośną funkcji f(x)={3x
2−4x}{x−1} TAK/NIE
3.Dana jest funkcja f(x,y)=x
2−2xy−y
2−2x+2y:
a) wówczas f'(xy)= −2 TAK/NIE
b) Ma ona ekstremum w pkt:
c) Ekstremum w tym punkcie występuje TAK/NIE
4. Oblicz całki: LEGENDA: || <−całka
b) oznaczona: 3||1 e
xdx
5. Oblicz granicę korzystając z Tw.De L'Hospitala:
a) lim x−>2 U{3x−6}{ln(4x−7)
6. Oblicz pochodną:
a) (
√xe
x)'
b) [e
x4−2x+6]'
4 lut 23:44
Jerzy:
4)
| | 1 | | 1 | |
a) = 2∫ |
| dx − 4∫dx = 2∫x−3dx − 4∫dx = 2* |
| x−3+1 − 4x + C = |
| | x3 | | −3+1 | |
5 lut 10:51
Jerzy:
4)
b ) 1∫3exdx = [ex]31 = e3 − e = e(e2 − 1)
5 lut 10:54
Jerzy:
5)
b) f'(x) = e
x4 − 2x +6(4x
3 − 2)
5 lut 10:57
Blee:
1)
Jako, że jest to test, to:
c) zauważ że D
f = R\{0}, więc funkcja NIE MOŻE mieć minimum w x=0, bo dla x=0 funkcja w ogóle
nie przyjmuje wartości

a) i b)
czyli na pewno funkcja NIE JEST rosnąca (co nie znaczy że jest malejąca na tym przedziale)
do sprawdzenia czy jest malejąca konieczne jest policzenie pochodnej i sprawdzenie
monotoniczności lub (ja leń jestem) zauważ, że:
| x2+2x+5 | | x2+2x+1 +4 | | x+1 | | 2 | |
| = |
| = ( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| x2 | | x2 | | x | | x | |
| | 1 | |
i teraz ... wiemy, że g(x) = |
| jest funkcją malejąca na badanym przedziale, więc: |
| | x | |
| | 2 | |
−−− |
| także jest malejąca, |
| | x | |
| | 1 | |
−−− 1 + |
| także jest malejąca, |
| | x | |
| | 1 | | 2 | |
więc także (1 + |
| )2 oraz ( |
| )2 są malejące ... więc (ostatecznie) także f(x) |
| | x | | x | |
jest malejąca na badanym przedziale
5 lut 11:32
Blee:
2.
a) asymptota PIONOWA to pionowa (z góry na dół) 'kreska' więc jej wzór to x = a ... więc NIE
b) asymptota POZIOMA to pozioma (z lewej do prawej) 'kreska' więc jej wzór to y = a ... więc
NIE
c) tu już trzeba obliczyć te granice i odpowiedź brzmi TAK
5 lut 11:35
Blee:
3)
a) f'
x = 2x − 2y − 2
i teraz robisz pochodną z tego po 'y'
b) w jakim punkcie

c) w jakim punkcie
5 lut 11:37
Jerzy:
10:57 , to czywiście zadnie 6, a nie 5
| | 3 | | 3(4x − 7) | | 3 | |
5) = limx→2 |
| = [ |
| ] = |
| |
| | | | 4 | | 4 | |
5 lut 11:39
Gosia :p: Blee:
Należy wpisać w b jaki to punkt a w c jest TAK/NIE
5 lut 11:59
Jerzy:
Czy cokolwiek potrafisz zrobić sama ?
5 lut 12:13
Gosia :p: tak, przepisałam sobie na kartkę, analizuje, spróbuje samej rozwiązać ponownie ten test a potem
drugi.
Dziękuje wszystkim za pomoc
5 lut 12:16
piotr: co to za zapis: f'(xy)
5 lut 12:27
Gosia :p: równanie dwóch zmiennych liczysz tam potem f'(xx).f'(yy).f'(xy),f'(yx) o to mi chodziło
5 lut 13:42
Gosia :p: Muszę obliczyć asymptoty:
| | 4x2−4x−12 | |
a) prosta y=2 jest asymptotą poziomą wykresu f(x)= |
| to liczę: |
| | 2x+3 | |
| | | |
limx→+−∞ |
| ) i tutaj patrzę się na to 4x które dąży do −/+ ∞ |
| | | |
wtedy
asymptota pozioma nie istnieje?
| | 5x2−4x−12 | |
b) prosta x=2 jest asymptotą pionową wykres f(x)= |
| to liczę: |
| | x−2 | |
Df= R\{2} czyli
| | 5x2−4x−12 | | 0 | |
limx→2− |
| =| |
| | oraz |
| | x−2 | | 0− | |
| | 5x2−4x−12 | | 0 | | 0 | |
limx→2+ |
| =| |
| | pytanie co jeśli wychodzi |
| wtedy asymptota nie |
| | x−2 | | 0+ | | 0 | |
istnieje?
5 lut 14:55
Jerzy:
Czy ty dobrze przepisałaś zad 2) ?
Jak prosta y = 2 może być asymptotą pionową ?
Jak prosta x = 2 moze być asymptotą poziomą
5 lut 15:08
Gosia :p: mój błąd, y=2 pozioma, y=2 pionowa, przepraszam
5 lut 15:15
Jerzy:
Ku...a ochłoń, y = 2 pionowa ?
Zapisz pożądnie treść zadania 2), bo to jest bełkot !
5 lut 15:21
Jerzy:
*porządnie ( bo się wku.....m)
5 lut 15:22
Gosia :p: 2.Prawdziwe jest zdanie:
| | 4x2−4x−12 | |
a)prosta y=2 jest asymptotą poziomą funkcji f(x)= |
| ODP:TAK/NIE |
| | 2x+3 | |
| | 5x2−4x−12 | |
b)prosta x=2 jest asymptotą pionową funkcji f(x)= |
| ODP:TAK/NIE |
| | x−2 | |
5 lut 15:25
salamandra: a) nie,
b) tak
5 lut 15:34
salamandra: chociaż co do b) nie jestem pewien
5 lut 15:36
Jerzy:
a) NIE
b) NIE
c) TAK
@salamandra, policz granicę w punkcie b)
5 lut 15:38
piotr: b) nie
5 lut 15:39
Jerzy:
Dla x = 2 funkcja nie istnieje, ale jej granica wynosi 16.
5 lut 15:39
salamandra: mimo, że takie tematy dopiero pewnie na studiach będę miał, to policzę

wychodzi 16
5 lut 15:48
Gosia :p: Jerzy a mógłbyś rozpisać podpunkt a oraz b i na co trzeba się patrzeć aby określić czy jest czy
nie?
Czy to prawda że w a) jeśli jest 4x2 na górze i 2x na dole to już można odrzucić bo są dwie
różne potęgi?
5 lut 15:50