Hej, obliczy mi ktoś te zadanka i jakoś wyjaśni dlaczego tak? z góry dziękuję :p
Gosia :p: Hej, obliczy mi ktoś te zadanka i jakoś wyjaśni dlaczego tak? z góry dziękuję

1.Pochodne:
a) (e
x)(x
7)=
b) [ln((x
2)+3x+1)]'=
4 lut 23:27
janek191:
a)
f '(x) = ex*x7 + ex*7 x6 = ( x7 + 7 x6)* ex
4 lut 23:32
janek191:
| | 1 | | 2 x +3 | |
b) f '(x) = |
| *(x2 + 3 x + 1) ' = |
| |
| | x2 + 3 x + 1 | | x2 + 3 x + 1 | |
4 lut 23:34
janek191:
c) wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji
4 lut 23:35
janek191:
| | (24 x2 + 5)*(10 x −2) − ( 8 x3 + 5x)*10 | |
c) f '(x) = |
| = ... |
| | (10 x −2)2 | |
4 lut 23:39
Gosia :p: Dziękuję bardzo
4 lut 23:45
janek191:
W a) było
f(x) = x7*ex czy dzielenie ?
4 lut 23:47
Gosia :p: w a) było (exx7)'
5 lut 11:58
janek191:
5 lut 16:37