Katy
Lena : W pięciokącie wypukłym ABCDE poprowadzono wszystkie przekątne. Oblicz sumę
∡CAD + ∡DBE + ∡ECA + ∡ADB + ∡BEC
4 lut 22:34
janek191:
180o
4 lut 22:50
janek191:

Mamy
1 + 3 + a =180
o
2 + 4 + b = 180
o
3 + 5 + c = 180
o
1 + 4 + d = 180
o
2 + 5 + e = 180
o
Dodajemy stronami
2*( 1 + 2 + 3 + 4 + 5) + ( a + b + c + d + e) = 900
o
2*( 1 + 2 + 3 + 4 + 5) + 540
o = 900
o / : 2
1 + 2 + 3 + 4 + 5 = 450
o − 270
o = 180
o
4 lut 23:22
a@b:

kąt u jest kątem zewnętrznym ΔBMD to u=δ+β
kąt w jest kątem zewnętrznym ΔACN to w=α+γ
W trójkącie MNE :
x+w+u= 180
o
to x+α+β+γ+δ=180
o
==================
jak podał też
Janek
4 lut 23:27
a@b:
4 lut 23:28
a@b:
Widzę,że
Janek strasznie się opisał
4 lut 23:31