Sprawdź tożsamość pomocy
Iwona: Pomoże mi ktoś rozwiązać te 3 przykłady?
Polecenie sprawdź tożsamość:
1) sinα+sinβ/cosα−cosβ= ctg razy β−α/2
2) sin(α+β)+sin(α−β)/cos(α+β)cos(α−β) = tgα
3) sinα+sin3α+sin5α/cosα+cos3α+cos5α=tg3α
4 lut 22:30
janek191:
3)
| sin x + sin 3 x + sin 5x | |
| = |
| cos x + cos3x + cos 5x | |
| | 2 sin 3x cos 2x + sin 3 x | |
= |
| = |
| | 2 cos3x cos 2x + cos 3 x | |
| sin 3x*(2 cos 2 x + 1 | |
| = |
| cos 3 x *( 2 cos 2 x + 1) | |
= U{ sin 3 x}[cos 3x} = tg 3x
4 lut 22:40
janek191:
2)
| | sinα cosβ + cosα sinβ + sinα cosβ − cosα sinβ | |
L = |
| = |
| | cosα cosβ − sinα sinβ+cosαcosβ +sinαsinβ | |
| | 2 sinαcosβ | | sinα | |
= |
| = |
| = tg α |
| | 2 cosαcosβ | | cosα | |
4 lut 23:07
janek191:
1) Źle przepisane
4 lut 23:08