monotonicznosc
matels: | | 2x−1 | |
Przedziały monotonicznosci: f(x)= |
| |
| | x2−2x | |
Wychodzi mi −x
2+x−1 ,czyli Δ<0 co w takim przypadku robić?
4 lut 22:10
Jerzy:
A co to ci wychodzi ?
4 lut 22:14
matels: Delta ujemna więc nwm co w takim przypadku zrobić nie mogę określić gdzie f. Rośnie a gdzie
maleje
4 lut 22:15
matels: Chyba że coś źle mam
4 lut 22:15
matels: To jest z pochodnej : f'(x)>0
4 lut 22:21
matels: Wolfram tak samo policzył
4 lut 22:25
salamandra: | | 2(x2−2x)−(2x−1)(2x−2) | | 2x2−4x−(4x2−4x−2x+2) | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (x2−2x)2 | | (x2−2x)2 | |
| | 2x2−4x−4x2+6x−2 | | −2x2+2x−2 | |
|
| = |
| |
| | (x2−2x)2 | | (x2−2x)2 | |
D: R \ {0,2}
f'(x)=0 ⇔ −2x
2+2x−2=0
−2x
2+2x−2 = 0 / : 2
−x
2+x−1=0
Δ=1−4 < 0
Wniosek: pochodna zawsze ujemna, więc funkcja maleje w całej swojej dziedzinie.
4 lut 22:29
matels: Właśnie o to mi chodziło

chciałem się upewnić
4 lut 22:30