dowód algebraiczny
w8floosh: | | x | | y | | z | | 3 | |
Wykaż, że jeżeli x,y,z są liczbami dodatnimi, to |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| | y+z | | z+x | | x+y | | 2 | |
4 lut 21:49
ABC:
która klasa?
4 lut 21:54
w8floosh: 1 liceum rozszerzenie, wiem jedynie ze trzeba pokombinowac z nierownosciami miedzy srednimi ale
nie mam pojecia jak
4 lut 21:57
ABC:
czyli masz wykorzystać zapewne standardowo AM−GM
tylko odpowiednio dobrać a,b,c
4 lut 22:02
w8floosh: no tylko że z tego absolutnie nic nie wychodzi...
4 lut 22:06
Saizou :
podstawmy
1) x+y=a
2) y+z=b
3) x+z=c
(1)−(2) → x−z=a−b dodajemy (3) → 2x=a−b+c
(2)−(3) → y−x=b−c dodajemy (1) → 2y=a+b−c
(3)−(1) → z−y=c−a dodajemy (2) → 2z=−a+b+c
wówczas nasza nierówność wygląda tak (po przemnożeniu przez 2)
| a−b+c | | a+b−c | | −a+b+c | |
| + |
| + |
| ≥ 3 |
| b | | c | | a | |
| a | | c | | a | | b | | b | | c | |
| −1+ |
| + |
| + |
| −1−1+ |
| + |
| ≥ 3 |
| b | | b | | c | | c | | a | | a | |
| a | | c | | a | | b | | b | | c | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ≥ 6 |
| b | | b | | c | | c | | a | | a | |
Stosując nierówność między średnią am ≥ gm
| a | | c | | a | | b | | b | | c | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | | b | | b | | c | | c | | a | | a | |
| |
| ≥ |
| 6 | |
| | a | | c | | a | | b | | b | | c | |
√ |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = 1 |
| | b | | b | | c | | c | | a | | a | |
zatem
| a | | c | | a | | b | | b | | c | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ≥ 6 |
| b | | b | | c | | c | | a | | a | |
4 lut 22:11
ABC:
to ja proponuję bez podstawiania tak przekształcić lewą stronę:
| | x+y+z | | x+y+z | | x+y+z | | 1 | | 1 | | 1 | |
L= |
| + |
| + |
| −3=(x+y+z)( |
| + |
| + |
| )−3= |
| | y+z | | z+x | | x+y | | y+z | | z+x | | x+y | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
= |
| (y+z)+(z+x)+(x+y)( |
| + |
| + |
| )−3≥( |
| 9)−3= |
| |
| | 2 | | y+z | | z+x | | x+y | | 2 | | 2 | |
4 lut 22:28