Wektor zawierający bazę
Agata122: wektor zawierający bazę przestrzeni
W = {(x, y, z) ∊ R : x = 2y = 2z }
jak mogę wyznaczyć przykładowy wektor z takimi równaniami? kompletnie tego nie rozumiem
mogę to rozpisać jako
(2y, 2z, z−dowolny)? np.
(4, 2 ,1)
4 lut 21:23
Agata122: nie pasuje
4 = 2*2 = 2*1
4 lut 21:25
Agata122: (4, 2, 2) będzie dobry, ale jak to zapisać tymi równaniami przy generowaniu?
4 lut 21:26
Pytający:
y = z = x/2
W = {(x, x/2, x/2): x∊ℛ}
(u Ciebie wyżej powinno być raczej (x, y, z)∊ℛ3)
4 lut 21:33
jc: wektor zawierający bazę?
4 lut 21:34
ABC:
taka przenośnia, w tym wypadku baza składa się z jednego wektora
4 lut 21:36
jc: A gdyby składała się z 3 wektorów, to czym byłby wektor zawierający bazę?
Chyba że to taki wektor, jak w bazie danych...
4 lut 21:44