prawdopodobienstwo
Amelia: Wykaż, że jeśli P(A|B) = P(A|B′), gdzie P(B) > 0 i P(B′) > 0, to zdarzenie A i B są niezależne.
P(A∩B) = P(A∩B')
P(B) P(B')
P(A ∩ B’) = P(A) – P(A ∩ B)
P(B’) = 1 – P(B)
jak przekształcić do tej postaci?
P(A ∩ B) = P(A)P(B)
4 lut 20:53
Saizou :
| P(A∩B) | | P(A∩B') | |
| = |
| |
| P(B) | | P(B') | |
P(A∩B)*P(B')=P(A∩B')*P(B)
P(A∩B)*(1−P(B))=P(A∩B')*P(B)
P(A∩B)−P(B)*P(A∩B)=P(A∩B')*P(B)
P(A∩B)=P(B)(P(A∩B)+P(A∩B'))
P(A∩B)=P(B)*P(A)
niebieskie to A∩B'
czerwone to A∩B
4 lut 21:01
a@b:
To może tak: z rys
Saizou ( schematu Venna)
P(A∩B
')=P(A)−P(A∩B)
| P(A∩B) | | P(A)−P(A∩B) | |
| = |
| |
| P(B) | | 1−P(B) | |
P(A∩B)−P(B)*P(A∩B)= P(A)*P(B)−P(B)*P(A∩B)
P(A∩B)=P(A)*P(B) −−− zdarzenia A i B są niezależne
4 lut 21:23